´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 242

Coreopsis - enciclopedia universala

Coreopsis:  Dintre cele peste 100 de specii care alcatuiesc familia Coreopsis, o parte sunt plante perene si pot sa decoreze gradina fiecaruia dintre noi. Daca vrei ca trecerea la sezonul rece sa nu fie brusca si dizgratioasa, atunci acorda atentie florilor de Coreopsis la fel ca si celorlalte plante de toamna. O denumire alternativa este Calleopsis, provenind din cuvintele grecesti "kallos", care inseamna "frumos", si "opsis", adica infatisare sau aspect. Asadar, s-ar mai numi conform aprecierii multor persoane, "floarea cu infatisare frumoasa". Coreopsis se dezvolta in tufe ce ating la unele specii 60 cm inaltime, iar florile au nuante de galben, portocaliu, roz si o pata maro sau rosie la baza. Varietatile mai mici arata bine nu doar in gradina ci si pe biroul de lucru, taiate si puse intr-un cosulet. Spre satisfactia gradinarilor incepatori si a celor care admira aceste plante perene, lucrarile de ingrijire sunt extrem de simple. Florile de Coreopsis prospera cand sunt asezate in locuri insorite si beneficiaza de un sol moale, afanat si bine drenat. Temporar, supravietuiesc chiar conditii de seceta si in sol uscat. La plantare, in primavara, semintele se acopera cu un strat de sol sau pur si simplu vor fi impinse la cativa centimetri in solul umed. Udati constant semintele pana la germinarea care se produce in termen de 21 de zile. Pentru un spectacol de culori prelungit, plantati mai multe generatii de flori la date diferite. Speciile perene se pot inmulti prin divizarea tufelor, toamna sau primavara, si este chiar recomandat sa recurgeti la aceasta metoda pentru a mentine tufele "aerisite". De asemenea, se cunoaste ca divizarea frecventa stimuleaza plantele la o dezvoltare productiva. Cat priveste fertilizarea la plantele in crestere nu este necesara. O cantitate prea mare de fertilizator va compromite productia de flori. In cazuri speciale, cum ar fi aparitia unor daunatori precum paduchii, se intervine cu un insecticid potrivit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coresi, diaconul - enciclopedia universala

Coresi, diaconul:  (n. ? - d. 1590, probabil Orastie) - editor. Diacon la Targoviste pana in 1556, elev al lui Dimitrie Liubavici, anul cand s-a mutat la Brasov, chemat de Johannes Honterus, spre a tipari carti romanesti. Este interesant de stiut, pentru registrul valorilor create de Coresi, ca o carte avea atunci valoarea unei perechi de boi. Atiparit astfel: Intrebarea crestineasca, 1560; Tetraevanghelul, 1560-1561; Apostolul, 1565 - 1566; Liturghierul, 1570; Pravila Sfintilor Parinti, 1570-1580; Psaltirea 1570; Psaltirea slavo- romana, 1577; Evanghelia cu invatatura, 1580-1581, tradusa de preotii lane si Mihai dupa Cazania de la Zabludov in Lituania, din 1569; In 1567 a tiparit - la Brasov sau Cluj Talcul Evangheliilor, un amestec interesant de invataturi protestante si ortodoxe avand ca anexe o carte de cantece si slujbe calvine. Impreuna cu fiul sau, Serban si cu Marian Diacul a tiparit Palia de la Orastie , 1581-1582, important monument de limba veche romaneasca, aflat astazi in colectia Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, achizitionat de Batthyany, episcopul catolic al Transilvaniei. A fost primul carturar roman care a luptat pentru introducerea Iimbii romane in biserica. Tipariturile sale au contribuit la formarea unei limbi literare si Iiturgice romanesti unitare si s- au bucurat de o larga raspandire in toate tarile romanesti, iar cele slavone si in tarile slave sud-dunarene aflate sub dominatie otomana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corespondenta - enciclopedia universala

Corespondenta:  (Corespondere = a se potrivi) relatia dintre doua multimi A si B, conform careia fiecare element al multimii A este pus in legatura cu unul sau mai multe elemente din multimea B.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coridor de transport - enciclopedia universala

Coridor de transport:  cale de comunicatie transcontinentala, care ofera posibilitatea de tranzitare libera a spatiului (marfurilor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 239 240 241

242

243 244 245 »
«

»