´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 243

Coridor maritim - enciclopedia universala

Coridor maritim:  un spatiu maritim din apropierea tarmului unui stat in care se stabileste un anumit regim international referitor la circulatia vaselor maritime a diferitelor state.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corintic - enciclopedia universala

Corintic:  Ordin de arhitectura, folosit frecvent in elenism, caracterizat prin supletea coloanei decorate cu caneluri si prin capitelul ornamentat cu sculpturi, reprezentand frunze de acant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coriocarcinon - enciclopedia universala

Coriocarcinon:  Tumora maligna rara care se dezvolta in uter pornind de la placenta, dupa o sarcina, sau, la barbat, in testicul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coriza - enciclopedia universala

Coriza:  Rinita acuta, de origine infectioasa sau nu. Coriza este una dintre afectiunile cele mai raspandite, intreaga populatie este afectata in fiecare an cu frecvente variabile (in medie 6 pana la 10 episoade la copil, 2 pana la 4 episoade la adult). Ea este cel mai des de origine virala si foarte contagioasa de aproape. Coriza infectioasa, de origine virala, debuteaza cu curbaturi, o stare de oboseala, piscaturi sau arsuri in nas, urmate de o obstructie nazala bilaterala, de o rinoree apoasa si de stranuturi in salve, adesea insotite de o tuse. Examinarea foselor nazale arata o mucoasa inflamata si sensibila. Complicatiile sunt frecvente mai ales la copii, sub forma unei otite medii acute sau a unei bronsite. Coriza spasmodica, caracterizata prin crize de stranuturi deosebit de numeroase, este de natura alergica (febra fanului). Ea se declanseaza cel mai des primavara, traducand o reactie alergica la polenuri. Crizele de stranuturi sunt uneori acompaniate de dureri de cap, de piscaturi in ochi si ale laringelui, de obstructie nazala. Coriza infectioasa evolueaza favorabil, in general de la sine, in majoritatea cazurilor. Nu exista vreun tratament care sa fi facut dovada unei eficacitati reale. Esenta tratamentului este pur simptomatica si vizeaza ameliorarea scurgerii. Inhalarea vaporilor calzi este susceptibila sa suspende multiplicarea virala. La copil, se practica dezobstruarea foselor nazale prin spalarea cu aer fiziologic si suflarea nasului. Coriza spasmodica, sau febra fanului, dispare spontan atunci cand pacientul e scos de sub actiunea agentului alergen. Simptomele pot fi tratate prin administrarea de antihistaminice sau de corticosteroizi, fenomenul alergic in sine putand ceda la o desensibilizare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 240 241 242

243

244 245 246 »
«

»