Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 244

Coriza - enciclopedia universala

Coriza:  Rinita acuta, de origine infectioasa sau nu. Coriza este una dintre afectiunile cele mai raspandite, intreaga populatie este afectata in fiecare an cu frecvente variabile (in medie 6 pana la 10 episoade la copil, 2 pana la 4 episoade la adult). Ea este cel mai des de origine virala si foarte contagioasa de aproape. Coriza infectioasa, de origine virala, debuteaza cu curbaturi, o stare de oboseala, piscaturi sau arsuri in nas, urmate de o obstructie nazala bilaterala, de o rinoree apoasa si de stranuturi in salve, adesea insotite de o tuse. Examinarea foselor nazale arata o mucoasa inflamata si sensibila. Complicatiile sunt frecvente mai ales la copii, sub forma unei otite medii acute sau a unei bronsite. Coriza spasmodica, caracterizata prin crize de stranuturi deosebit de numeroase, este de natura alergica (febra fanului). Ea se declanseaza cel mai des primavara, traducand o reactie alergica la polenuri. Crizele de stranuturi sunt uneori acompaniate de dureri de cap, de piscaturi in ochi si ale laringelui, de obstructie nazala. Coriza infectioasa evolueaza favorabil, in general de la sine, in majoritatea cazurilor. Nu exista vreun tratament care sa fi facut dovada unei eficacitati reale. Esenta tratamentului este pur simptomatica si vizeaza ameliorarea scurgerii. Inhalarea vaporilor calzi este susceptibila sa suspende multiplicarea virala. La copil, se practica dezobstruarea foselor nazale prin spalarea cu aer fiziologic si suflarea nasului. Coriza spasmodica, sau febra fanului, dispare spontan atunci cand pacientul e scos de sub actiunea agentului alergen. Simptomele pot fi tratate prin administrarea de antihistaminice sau de corticosteroizi, fenomenul alergic in sine putand ceda la o desensibilizare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corlaciu, Ben - enciclopedia universala

Corlaciu, Ben:  (n. 6 martie 1924, Galati - d. 1984, Paris) - poet si prozator. A absolvit Literele si Filosofia la Bucuresti. A fost redactor la revistaFlacara, membru al gruparii de pe langa revista Albatros, ca si Geo Dumitrescu si Dinu Pillat. in 1971 s-a stabilit in Franta. A scris o poezie anticalofila, cu tenta anahista: Tavernele (1941, debut) , Pelerinul serilor, 1942; Arhipelag, 1943; Manifest liric, 1945; Premiul Editurii Forum; Poeme florivore, 1972; Starea de urgenta, 1972; Cand simti cum moare vantul, 1972; Arcul biologic, 1974. Proza de inspiratie autobiografica se remarca prin poza damnarii si exprimarea revoltei sociale: Moartea langa cer, 1946; Candidatul, 1950; Painea pacii, 1951; Cazul doctor Udrea, 1959; Baritina, 1965; Strigoaica si casa nebuna, 1973; Tout espoir sera puni; d'un ecrivain roumain

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corlateanu, Nicolae - enciclopedia universala

Corlateanu, Nicolae:  (n. 14 mai 1915, Caracui, Basarabia) filolog. Decanul de varsta al filologilor din republica Moldova, membru al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova. A absolvit Literele, vremii, 1995.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cormoranul - enciclopedia universala

Cormoranul:  este raspandit in intreaga lume in 37 de specii de cormorani. Ca majoritatea pasarilor acvatice, cormoranul este mai degraba neindemanatic pe uscat. El se hraneste cu pesti (se spune ca este piscivor). Este un excelent pescar. De altfel, in Asia oamenii il folosesc ca undita de pescuit. I se leaga o coarda de gat si este lasat sa mearga sa caute pestele sub apa. Coarda este stransa atat cat sa-l impiedice sa inghita pestele prins! In libertate cormoranul pescuieste adesea in grup, ceea ce este mult mai convenabil pentru a dirija bancurile de pesti. El se poate scufunda pana la 35 metri adancime si isi foloseste aripile si picioarele sale palmate ca sa se propulseze! Dupa pescuit, el revine pe sol si isi usuca aripile la soare in faimoasa sa pozitie: cu corpul drept si aripile larg desfacute. In timpul perioadei de reproducere, el cuibareste in colonii mari pe faleze. Isi construieste cuibul pe sol si femela depune in cuib 3 sau 4 oua.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 241 242 243

244

245 246 247 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct