´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 244

Corlaciu, Ben - enciclopedia universala

Corlaciu, Ben:  (n. 6 martie 1924, Galati - d. 1984, Paris) - poet si prozator. A absolvit Literele si Filosofia la Bucuresti. A fost redactor la revistaFlacara, membru al gruparii de pe langa revista Albatros, ca si Geo Dumitrescu si Dinu Pillat. in 1971 s-a stabilit in Franta. A scris o poezie anticalofila, cu tenta anahista: Tavernele (1941, debut) , Pelerinul serilor, 1942; Arhipelag, 1943; Manifest liric, 1945; Premiul Editurii Forum; Poeme florivore, 1972; Starea de urgenta, 1972; Cand simti cum moare vantul, 1972; Arcul biologic, 1974. Proza de inspiratie autobiografica se remarca prin poza damnarii si exprimarea revoltei sociale: Moartea langa cer, 1946; Candidatul, 1950; Painea pacii, 1951; Cazul doctor Udrea, 1959; Baritina, 1965; Strigoaica si casa nebuna, 1973; Tout espoir sera puni; d'un ecrivain roumain

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corlateanu, Nicolae - enciclopedia universala

Corlateanu, Nicolae:  (n. 14 mai 1915, Caracui, Basarabia) filolog. Decanul de varsta al filologilor din republica Moldova, membru al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova. A absolvit Literele, vremii, 1995.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cormoranul - enciclopedia universala

Cormoranul:  este raspandit in intreaga lume in 37 de specii de cormorani. Ca majoritatea pasarilor acvatice, cormoranul este mai degraba neindemanatic pe uscat. El se hraneste cu pesti (se spune ca este piscivor). Este un excelent pescar. De altfel, in Asia oamenii il folosesc ca undita de pescuit. I se leaga o coarda de gat si este lasat sa mearga sa caute pestele sub apa. Coarda este stransa atat cat sa-l impiedice sa inghita pestele prins! In libertate cormoranul pescuieste adesea in grup, ceea ce este mult mai convenabil pentru a dirija bancurile de pesti. El se poate scufunda pana la 35 metri adancime si isi foloseste aripile si picioarele sale palmate ca sa se propulseze! Dupa pescuit, el revine pe sol si isi usuca aripile la soare in faimoasa sa pozitie: cu corpul drept si aripile larg desfacute. In timpul perioadei de reproducere, el cuibareste in colonii mari pe faleze. Isi construieste cuibul pe sol si femela depune in cuib 3 sau 4 oua.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) - enciclopedia universala

Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo):  Este, asa cum ii spune si numele, cea mai mare specie de cormoran din tara (la noi mai gasim cormoranul mic si cormoranul motat). Este des intalnit pe tot cursul Dunarii, mai ales unde aceasta formeaza balti de revarsare. Cea mai mare concentratie a exemplarelor de cormoran mare o intalnim in delta. Este raspandit in toata Europa dar in locatii restranse. Exista si o subspecie, Phalacrocorax carbo sinensis, despre care nu se cunosc date ca ar trai si in Romania si care are ca semn distinctiv penele de culoare alba de pe cap si gat. In prezent populatia de cormorani este in scadere din cauza interventiei omului care considera cormoranul o pasare extrem de daunatoare din punct de vedere piscicol. Sunt balti-crescatorii care au vanatori special angajati pentru a distruge populatiile de cormorani. Culoare predominanta la cormoranul mare este negrul. Pe burta si piept penele dese si marunte au reflexii albastrii metalice. Albul il gasim in zona obrajilor si a soldurilor. Pe spate si pe aripi penele sunt bine diferentiate ca niste solzi. Ciocul este puternic, incovoiat alb dedesubt si begru deasupara cu nuante de galben spre baza. Lungimea corpului este de 80 -100 cm, deschiderea aripilor de 1,3 - 1,6 m si greutatea de 2 - 2, 5 kg. Cormoranul mare cuibareste in colonii in salcii sau plopi. Femela depune pana la 4 oua albastrui iar perioada de incubatie este de 30 de zile. Puii pot zbura dupa 30 de zile de la eclozare. Coloniile sunt specifice prin zgomotul de nedescris pe care il produc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 241 242 243

244

245 246 247 »
«

»