´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 245

Cormoranul mic sau pitic (Phalacrocorax pygmeus) - enciclopedia universala

Cormoranul mic sau pitic (Phalacrocorax pygmeus):  Este o pasare acvatica specifica Europei Balcanice unde traiesc mai mult de 50% din exemplarele din lume. In Romania, cormoranul mic poate fi intalnit in special in Delta Dunarii si pe cursul inferior al Dunarii, unde prefera zonele de revarsare. O prezenta buna a speciei intalnim si in bazinul raului Prut. Daca acum 100 de ani sunt mentionate colonii de zeci de mii de exemplare, astazi, cormoranul mic este o specie pe cale de disparitie, protejata prin lege. Declinul speciei se datoreaza in special indiguirilor care au dus la reducerea drastica a arealului preferat pentru cuibarire (baltile de revarsare). Dezvoltarea pisciculturii este un alt factor important care a dus la scaderea populatiei de cormoran mic, acesta fiind considerat daunator pentru ca mananca pestele din amenajarile piscicole. Astazi sunt foarte rare si coloniile de cateva zeci de exemplare. In Europa mai traiesc aproximativ 30 000 de exemplare iar jumatete dintre acestia cuibaresc in Romania. Cormoranul mic este considerat ca fiind o specie migratoare insa sunt multe exemplare care raman la noi chiar si in iernile grele. Atunci cand apa ingheata, pot fi intalniti in zona porturilor unde raman ochiuri de apa neinghetate. Exemplarele care pleaca, migreaza pe distante scurte pana in Cipru, Israel, Turcia si litoralul Marii Caspice. Cormoranul mic este asemanator cormoranului mare insa este de dimensiuni mai mici. Penajul este negru cu nuante brune, mai pronuntate pe cap si gat. Nu exista diferente majore intre mascul si femela. Lungimea corpului este de 45-55 cm iar deschiderea aripilor de 80-90 cm. Hrana este alcatuita aproape exclusiv din peste de dimensiuni mici. De obicei, cormoranul mic sta pe o creanga a unui copac scufundat, la 1-1,5m de suprafata apei, care reprezinta locul de odihna si de uscare a penelor intre reprizele de pescuit. Poate folosi si structuri artificiale ca barci, piloni, diguri, baraje. Cormoranul mic cuibareste de obicei in salciile pitice, in colonii mixte, alaturi de starci, egrete mici etc. Femela depune in mai-iunie 4-5 oua pe care le cloceste timp de 28 de zile. Puii pot zbura dupa 50 de zile de la eclozare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corn cutanat - enciclopedia universala

Corn cutanat:  Excrescenta tare, de culoare cenusie sau bruna, localizata pe fata sau pe maini, cel mai des la subiectii in varsta. Un com cutanat se traduce printr-o proeminenta in forma de piramida, care creste lent si poate masura pana la doi centimetri. El este tratat printr-o ablatie chirurgicala, urmata de un examen histologic pentru a verifica absenta unui cancer subiacent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cornea, Paul - enciclopedia universala

Cornea, Paul:  (n. 3 noiembrie 1924, Bucuresti, nume la nastere Paul Cohn) - istoric literar. A absolvit Literele si Filosofia la Bucuresti. Profesor la Universitatea Bucuresti. Director general al Cinematografiei, director general al Teatrelor, dupa 1989 ministru adjunct la Ministerul invatamantului. Membru al Aliantei Civice condusa de Ana Blandiana, vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Literatura Comparata, 1994-1997, din 1997 presedinte al Asociatiei Romane de Literatura Comparata. A debutat cu Studii de literaturaromana moderna, 1962 si a continuat cu lucrari de istorie literara, mai ales despre perioada premoderna, ca si studii de sociologie literara: De la Alexandrescu la Eminescu, 1966; Originile romantismului, 1972, Premiul Academiei; Regula jocului, 1980; Itinerar printre clasici, 1984; Introducere in teoria lecturii, 1988; Aproapele si departele, 1990; SemneleLumina, 1959; Energii, 1960; Omul, dupa 33 de ani, scapa, 1963; Un august pe un bloc de gheata, 1971, Premiul Uniunii Scriitorilor; Supravietuiri, I , 1973, II, 1977, III - Meseria de nuvelist, 1980, IV - Fictionarii, 1983, V - Logica, 1985, VI - Cap limpede, 1989; Matusile din Tel Aviv, 1993; Autodenunturi si precizari, 2001; Supravietuirile 1 Ramasitele mic-burgheze, 2002; Supravietuirile 2 Armata mea de cavalerie, 2003, Premiul Uniunii Scriitorilor; Un august pe un bloc de gheata, 2003; Ocolul pamantului in o suta de stiri, 2004. Cavaler al Ordinului Meritul Cultural in rng de Mare Ofiter, 2004.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cornee - enciclopedia universala

Cornee:  Membrana fibroasa si transparenta inserata in sclerotica (albul ochiului) care constituie partea anterioara a globului ocular. Corneea intervine in procesul de refractie formand primul dioptru (lentila) pe traiectul razelor luminoase. Ea are, de asemenea, un rol protector pentru ochi. Aceasta variaza dupa patura celulara implicata. De asemenea, exista malformatii congenitale ale corneei. Atingerile epiteliului sunt keratitele (inflamatiile corneei). Originea lor este traumatica (ulceratii, plagi, corpi straini, arsuri, indeosebi prin agent chimic sau arc electric) sau infectioasa (abces, herpes). Uscaciunea oculara poate, de asemenea, sa cauzeze o keratita. Tratamentul face apel la medicamente antiinfectioase locale, la cicatrizante corneene si, in caz de dureri importante, la colire cicloplegice care permit punerea in repaus a corpului ciliar. Atingerile stromei sunt, in principal, de origine traumatica (afectarea profunda a corneei prin edem, plaga, arsura) si distrofica (keracon: anomalie a colagenului cornean). Tratamentul lor face apel la antiinflamatoare locale, sau generale in caz de edem. De asemenea, se poate recurge la keratoplastie (grefa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 242 243 244

245

246 247 248 »
«

»