´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 246

Cornus Venus - enciclopedia universala

Cornus Venus:  Multi proprietari de gradina cred ca frumusetea acesteia consta in multitudinea si diversitatea plantelor pe care le are, dar si in marimea petalelor. Un farmec aparte il au si culorile intense ale toamnei care impodobesc intreaga natura. Dimensiunea fiecarei petale a acestei plante are diametrul aproximativ 13 cm, acoperind restul plantei aproape in totalitate. Momentul in care infloresc gradinile este ceva unic, absolut genial. La sfarsitul lunii mai se aprinde "focul de artificii" format din petale, primavara apune, insa sunt asteptati cu nerabdare trandafirii. Cornus Venus este ultima sclibire a acestui "foc".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coroana dentara - enciclopedia universala

Coroana dentara:  Parte de dinte acoperita de smalt dentar, care iese total din maxilar. Prin extensie se vorbeste de coroana protetica pentru a desemna o coroana artificiala elaborata de chirurgul-dentist cu scopul de a acoperi coroana naturala in caz de leziune importanta (carie, fractura a dintelui), sau de culoare anormala a acesteia. In functie de amplasarea dintelui sau de exigentele estetice ale pacientului, coroana aleasa poate fi confectionata din ceramica sau din metal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coroana solara - enciclopedia universala

Coroana solara:  reprezinta partea exterioara a atmosferei solare, fiind vizibila de pe Pamant in timpul eclipsei totale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coroidita - enciclopedia universala

Coroidita:  Inflamatie a coroidei (membrana ochiului situata intre retina si sclerotica). O coroidita se manifesta, in principal, printr-o scadere a acuitatii vizuale, fara inrosire si fara durere oculara. Uneori, acuitatea vizuala este pastrata si pacientul semnaleaza perceptia unei pete mai intunecate, care nu se misca o data cu miscarile globului ocular. In sfarsit, cand ea rezulta dintr-o toxoplasmoza congenitala, coroidita este adesea neobservabila la nastere: un focar (zona inflamatorie limitata) corioretinian nu apare atunci decat la pubertate. Diagnosticul se bazeaza pe examenul fundului de ochi. Dozarea anticorpilor antitoxo-plasmatici in umoarea apoasa, mult mai multi decat in ser, permite, de asemenea, identificarea coroiditei cauzata de toxoplasmoza. Gravitatea bolii depinde de atingerea maculei: daca aceasta este afectata, scaderea vederii este imediata si ireversibila. Acesta este in primul rand cel al bolii care provoaca coroidita. Astfel, in cadrul unei toxoplasmoze, tratamentul coroiditei trebuie sa fie precedat de un tratament antiparazitar. Antiinflamatoarele corticosteroidiene pot fi folosite in continuare in doze puternice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 243 244 245

246

247 248 249 »
«

»