´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 247

Coronara - enciclopedia universala

Coronara:  (Artera, vena) Vase sangvine care asigura irigarea muschiului cardiac. Arterele coronare. Arterele coronare sunt responsabile de oxigenarea cardiaca. Ele sunt in numar de doua: artera coronara dreapta si artera coronara stanga. Arterele coronare iau nastere din partea initiala a aortei. Ele sunt explorate prin coronarografie. Arterele coronare pot prezenta ingustari cauzate de aterom, spasme responsabile de un angor (angina pectorala) sau o ocluzie care se afla la originea infarctului miocardic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coronarografie - enciclopedia universala

Coronarografie:  Examen radiologie care permite vizualizarea arterelor coronare care iriga inima. Coronarografia furnizeaza un bilant precis al starii arterelor coronare in caz de angor (angina pectorala) sau de infarct miocardic. Ea poate fi completata printr-o angiocardiografie, care permite sa se aprecieze contrac-tilitatea ventriculului stang. Uneori, in caz de artera astupata sau foarte ingustata, o angioplastie (dilatarea ingustarii) este efectuata in cursul examenului coronarografic. Dupa anestezia locala, artera femurala dreapta este punctionata in plica inghinala cu scopul de a permite introducerea unei mici sonde. Aceasta este atunci impinsa pana la originea arterelor coronare. Prin sonda este injectat un produs de contrast iodat, opac la razele X, care deseneaza interiorul arterelor coronare furnizand o adevarata schema anatomica. O camera de luat vederi filmeaza drumul produsului in arterele coronare cu scopul de a putea analiza in cele mai mici detalii anomaliile de calibru al vaselor. La sfarsitul examenelor, sonda este retrasa si la punctul de punctie femurala se aplica un pansament compresiv. Coronarografia necesita, in general, o spitalizare de 1-2 zile si dureaza intre 20 minute si l ora si 30 de minute. Este de dorit ca pacientul sa stea lungit in pat 24 de ore dupa examen pentru a evita riscurile de hemoragie locala. Unii pacienti pot simti in momentul injectarii produsului de contrast o stare de rau legata de o alergie la produsul iodat. Acest lucru trebuie sa fie semnalat in mod sistematic medicului inainte de examen in caz ca este stiut, sau trebuie cercetat pe baza de teste, in plus, in absenta unei compresii asupra punctului de punctionare, la incheierea examenului, se poate produce un hematom.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corp cetonic - enciclopedia universala

Corp cetonic:  Una dintre cele trei substante (acetona, acid diacetic, acid betaoxidobutiric) produse in cursul procesului de degradare a grasimilor in organism. In circumstante normale, corpii cetonici, in majoritate acizi, sunt eliminati prin rinichi in urina. Daca acumularea lor devine prea importanta si depaseste posibilitatile de eliminare ale organismului, ca in diabet, atunci se produce o acidocetoza: pH-ul plasmei sangvine devine acid, provocand tulburari care evolueaza catre o coma.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corp de spatiu - enciclopedia universala

Corp de spatiu:  Cadru tubular special care consta numai din tuburi scurte si cu diametru mic. Tuburile sunt sudate de asa maniera incat se incarca datorita tensiunii si compresiei create.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 244 245 246

247

248 249 250 »
«

»