´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 253

Cosasul - enciclopedia universala

Cosasul:  ca specie este una foarte numeroasa existand in jur de 15.000 de specii diferite de cosasi; majoritatea traiesc in regiunile tropicale. Cosasul este o insecta pe care o poti intalni pretutindeni pe pajisti. Cu siguranta ca ai vazut pana acum cosasi sarind la fiecare pas pe care-l faceai in iarba inalta. Cosasul se distinge de lacusta-de-camp prin lungimea antenelor sale: acestea sunt mai lungi decat corpul. El este mai degraba carnivor si se hraneste mai ales cu insecte mici. Il reperezi usor si dupa cantecul sau (numit tarait), pe care il produce frecandu-si aripile unele de altele. Femela poseda un ovipozitor la extremitatea abdomenului; acesta este un fel de tub aplatizat care ii permite sa-si depuna ouale in sol sau intr-o tulpina. Ecloziunea are loc in anul urmator. Din fiecare ou iese o larva fara aripi; inainte de a deveni un cosas adult, ea va trece prin mai multe naparliri, timp de circa 3 luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cosbuc, George - enciclopedia universala

Cosbuc, George:  (n. 20 septembrie 1866, Hordou, azi Cosbuc, jud. Bistrita-Nasaud - d. 9 mai 1918, Bucuresti) poet. A facut studii de Filosofie si Literatura la Universitatea din Cluj. A fost mai intai redactor la Tribuna (1884, Sibiu) , apoi sef de birou si referendar la Biroul de Control al activitatii extrascolare din Ministerul Cultelor si Instructiunii, Bucuresti. A intemeiat si condus in colaborare diverse publicatii: Vatra (cu I.L. Caragiale si I. Slavici, 1894) , Samanatorul (1901, cu Al. Vlahuta) , Viata literara (1906) s.a. A fost membru al Academiei (1916) . Poezia sa, de factura neoclasica si folclorica, in linia traditionalismului romanesc, evoca universul rural in momentele majore ale ciclului vietii: Draga mamei, balada, 1866; Fulger, poveste in versuri, 1877; Balade si idile, 1893; Blestem de mama, 1885; Fata craiului din cetini, 1886; Fire de tort, 1896 precum si episoade ale razboiului de independenta: Cantece de vitejie, 1904. A scris multe balade: Balade, 1913, parodii. A tradus Dante -Divina Comedie, 1924-1932, publicata postum; Odiseea lui Homer, Eneida lui Virgiliu, Premiul Academiei; Byron Mazeppa, 1896; Kalidassa - Sakuntala, 1897; Mahabharata si Ramayana, 1897 s.a.Ca optiune politica a fost monarhist: Povestea unei coroane de otel, 1899, roman.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

COSE - enciclopedia universala

COSE:  (Common Open Software Environment)- asociatie initiata de firmele IBM, HP, Sun si Novell, in martie 1993, la UniForum Conference, care si-a propus ca obiectiv crearea si dezvoltarea de software in vederea elaborarii unui sistem de operare deschis pentru desktop.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coseriu, Eugen - enciclopedia universala

Coseriu, Eugen:  (n. 27 iulie 1921, Mihaileni, Basarabia - d. 7 septembrie 2002, Tubingen, Germania) lingvist, specialitatea limbi indo-europene. A plecat din Basarabia in 1940. A studiat lingvistica si filosofia la Iasi, la Roma si la Padova. A teoretizat lingvistica integrata, care gaseste apropieri intre limbile greaca, latina, limbi romanice, slave, germanice, fiind considerat unul dintre cei mai importanti ligvisti ai veacului XX. A fost Doctor Honoris Causa la mai mult de 40 de universitati ale lumii, ca si membru al mai multor academii, dintre care mentionam: Linguistic Society of America, Linguistic Circle of New York, Societe de Linguistique Romanique, Paris. A fost profesor la Universitatea din Montevideo, Uruguay si Tubingen, Germania. Lucrari: Sistema, norma y habla, 1952; Gramatica, semantica, universales: estudios de lingu

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 250 251 252

253

254 255 256 »
«

»