´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 255

Costin Nicolae - enciclopedia universala

Costin Nicolae:  (n. 1660 - d. 1712) - cronicar. Fiul lui Miron. A continuat opera tatalui sau, scriind Letopisetul Tarii Moldovei de la zidirea Lumii pana la 1601 si Letopisetul Tarii Moldovei, 1709-1711. A tradus dupa versiunea latina lucrarea lui Antonio de Guevara Libro aureo del gran etnperador Marco Aurelio con el Relox de Principes (Cartea de aur a imparatului Marc Aureliu cu Ceasornicul Domnilor) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Costin, Miron - enciclopedia universala

Costin, Miron:  (n. 30 martie 1633 - d. 1691, Roman) - cronicar, istoriograf si poet. Nascut in Moldova, dintr-o familie boiereasca, a studiat la Bar, in Polonia (1647) . A luptatpentru a deveni domnul Moldovei cu sprijin polon (si catolic) . O vreme a fost diplomat la Curtea munteana a lui Constantin Serban. Afost ucis de Constantin Cantemir, domnul Moldovei, in numele ortodoxiei. La executie a asistat tanarul Dimitrie Cantemir. Lucrarea sa cea mai cunoscuta este o cronologie: Letopisetul Tarii Moldovei de la Aaron Voda incoace , 1675. Continua pe Grigore Ureche. Ca literat, a scris un interesant poem de meditatie filosofica: Viata lumii, 1671-1673) , in versuri, in polona, cu reminiscente din Ovidiu si Horatiu. A sustinut ca istoriograf originea latina a poporului roman: De neamul moldovenilor, din ce tara au iesit stramosii lor, 1686-1691 si a publicat, in polona, Cronica Moldovei si a Munteniei, 1677.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Costoboci - enciclopedia universala

Costoboci:  Populatie traco-dacica din nordul si din nord-estul Daciei, din bazinul superior si mijlociu al Prutului si Nistrului, mentionata documentar in sec. I-II d.Hr. a fost dacizata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Costul instructiunii - enciclopedia universala

Costul instructiunii:  Functie care asociaza fiecarei instructiuni o valoare calculabila, astfel incat sa se poata calcula si optimiza functia cost pentru codul generat de catre un compilator. Daca economia de spatiu este importanta, costul instructiunii poate fi lungimea sa, in general se alege un cost care sa reflecte timpul de executie al instructiunilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 252 253 254

255

256 257 258 »
«

»