´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 257

Cotofana (Pica pica) - enciclopedia universala

Cotofana (Pica pica):  Sau tarca este o pasare de dimensiuni medii din familia ciorilor. Desi initial ea traia numai in paduri sau in zonele cu palcuri de copaci, adaptabilitatea ei deosebita a facut sa o gasim atat in jurul satelor cat si in marile orase. Cotofana este mai mica la dimensiunile corpului decat cioara insa este un pic mai lunga, 48 cm, datorita cozii foarte lungi. Pe cap. pe spate,pe gusa,pe aripi si pe coada este neagra cu reflexii albastre metalice. Pe burta si pe umeri sunt albe. Coada este lunga,cu penele din mijloc mai lungi decat cele din lateral. Deschiderea aripilor este de 50 - 60 cm iar greutatea de 200 - 250 g. In luna aprilie femela depune pana la 7 oua de culoare verzui patate cu brun. Perioada de incubatie este de 18 zile. Cuibul si-l face tot in copacii inalti dar cu o mai mare maestrie decat ciorile si corbii. Hrana cotofenelor este omnivora si sunt considerate pasari foarte daunatoare pentru ca mananca ouale din cuibul altor pasari. Toamna tarziu cotofana incepe sa depoziteze hrana in locuri ascunse,in scorburi sau in gauri in pamant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cotrus, Aron - enciclopedia universala

Cotrus, Aron:  (h. 21 ianuarie 1891, Hasag, jud. Sibiu - d. 1 noiembrie 1961, Long Beach, California) - poet. A studiat Literele la Viena. Atasat de presa la Ambasada Romaniei din Varsovia, apoi din Roma, Lisabona, Madrid. In intervalul 1945-1956 a locuit la Madrid, apoi in SUA. A fost presedintele Asociatiei Romanilor din Spania (din 1945) . Influentat de Verhaeren, Whittman, expresionismul german, avand afinitati cu poezia sociala, a publicat numeroase volume de versuri: Poezii, 1911, debut; Sarbatoarea mortii, 1915; Neguri Albe, 1920; In robia lor, 1927; Printre oameni inmers, 1933; Minerii, 1938; Rapsodie valaha, 1940; Rapsodie daca, 1942, Premiul Societatii Scriitorilor Romani; Versuri, 1948; De la Volga la Missisipi, 1956; Eminescu, 1959; Cantecul desteptarii, 1962, postum, Cleveland. In tara i-au aparut laBucuresti: Horea, 1984; Versuri, 1985 si la Timisoara, Poezii, 2 vol., 1991.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coupe - enciclopedia universala

Coupe:  La origine desemna un vehicul in care scaunele din fata erau despartite de cele din spate de un geam, astfel incat doar partea din spate a masinii era acoperita. In present, desemneaza o masina cu doua pana la 5 scaune, cu un interior mai mic decat al unui sedan. De obicei este o masina tip sport.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coxa plana - enciclopedia universala

Coxa plana:  Aplatizare a capului femural. Coxa plana este o sechela a unei afectiuni osoase, boala lui Legg-Perthes-Calve. In timpul acestei boli, care survine cel mai des la copiii de varste intre 5 si 10 ani, capul femural pe cale de a creste este sediul unei necroze de origine vasculara, care il fragilizeaza. Coxa plana este nedureroasa. Totusi, ea antreneaza, in general, dupa mai multi ani, chiar dupa cateva zeci de ani de la aparitia ei, o artroza precoce care este necesar sa fie tratata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 254 255 256

257

258 259 260 »
«

»