´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 258

Coxa valga - enciclopedia universala

Coxa valga:  Deformatie a extremitatii superioare a femurului, caracterizata printr-o deschidere excesiva a unghiului cervicodiaftzar (unghiul format de colul femural si de diafiza). Coxa valga poate fi congenitala (asociata, de exemplu, cu o luxatie congenitala a soldului) sau dobandita (cauzata de o fractura a colului femural). Nedureroasa, deformatia poate provoca totusi o claudicatie, dar, mai ales, ea ocazioneaza in general, dupa mai multi ani, chiar dupa cateva zeci de ani de Ia aparitia ei, o artroza precoce care trebuie sa fie tratata. Singurul tratament pentru coxa valga este cel chirurgical: el consta in restabilirea unui unghi normal intre colul femural si diafiza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coxa vara - enciclopedia universala

Coxa vara:  Deformatie a extremitatii superioare a femurului, caracterizata printr-o inchidere a unghiului cervico-diaftzar (unghiul format de colul femural cu diafiza). Coxa vara poate fi o deformatie congenitala sau dobandita, ca urmare a unei fracturi a colului femural sau a unei afectiuni a copilariei, epifizioliza capului femural. Nedureroasa, ea poate totusi antrena o claudicatie. Pe termen lung (dupa cativa ani, chiar dupa cateva zeci de ani), ea da, in general, prilejul aparitiei unei artroze precoce, care trebuie sa fie tratata. Singurul tratament pentru coxa vara este cel chirurgical: el consta in restabilirea unui unghi normal intre colul femural si diafiza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coxalgie - enciclopedia universala

Coxalgie:  Infectie tuberculoasa a articulatiei soldului. Termenul este, de fapt, gresit, dar utilizarea lui este clasica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coxartroza - enciclopedia universala

Coxartroza:  Artroza a soldului. Coxartroza afecteaza subiectii trecuti de 50 de ani. Ea evolueaza lent, in pusee marcate prin dureri in regiunea inghinala, ale fetei anterioare a coapsei si ale genunchiului si care pot antrena o claudicatie. Atata vreme cat mai exista cartilagiu, tratamentul mcdical este util (utilizarea de bastoane, prescrierea de antiinflamatoare, injectiile intraarticulare cu corticosteroizi sau cu acid hialuronic, curele termale). Cand cartilagiul a disparut, jena functionala devine de asa natura incat recurgerea la o artroplastie (inlocuirea articulatiei printr-o proteza totala) a soldului este indispensabila. Cand o coxartroza debuteaza la un subiect tanar, se cauta o anomalie a formei soldului susceptibila sa fie corectata chirurgical in scopul de a opri evolutia bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 255 256 257

258

259 260 261 »
«

»