´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 265

Crampa intestinala - enciclopedia universala

Crampa intestinala:  Contractie dureroasa, repetata, cu caracter paroxistic, a colonului terminal, insotita de o falsa necesitate iminenta de a defeca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Craniofaringion - enciclopedia universala

Craniofaringion:  Tumora a regiunii hipofizei. Craniofaringiomul este, in jumatate din cazuri, o tumora a copilului, la care reprezinta 15% dintre tumorile cerebrale. Simptomele sale sunt durerile mari de cap si vomele cauzate de o hipertensiune intracraniana (cresterea presiunii lichidului cefalorahidian), precum si tulburarile vizuale (amputarea campului vizual, scaderea acuitatii vizuale) provocate prin compresia nervilor optici. Se observa, de altfel, o insuficienta a secretiei de hormoni hipofizari, responsabila mai ales de o intarziere a cresterii si a pubertatii. Tratamentul craniofaringiomului este ablatia chirurgicala a tumorii, completata eventual printr-o radioterapie. Mai mult, trebuie sa fie instituit un tratament hormonal definitiv de inlocuire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Craniostenoza - enciclopedia universala

Craniostenoza:  Sudura prematura a suturilor craniene la copil, ce deranjeaza dezvoltarea creierului. Craniostenoza este insotita adesea de semne neurologice (cecitate, de exemplu) consecutive fie unei leziuni asociate creierului, fie compresiei creierului intr-un volum neexpan-dabil prea rapid (hipertensiune intracraniana). Pe termen lung, evolutia fara tratament a craniostenozei lasa sechele neurologice, de exemplu o intarziere mintala. Tratamentul, chirurgical, consta in departarea oaselor craniului prin desprinderea oaselor sudate. Aceasta interventie da rezultate excelente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Craniu - enciclopedia universala

Craniu:  Cutie osoasa care contine si protejeaza encefalul. Craniul este de forma aproximativ ovala, cu un pol posterior mai voluminos si cu o capacitate de aproximativ 1. 500 centimetri cubi. Partea superioara a craniului formeaza bolta craniana, inchisa spre partea de jos printr-o portiune osoasa orizontala, baza. Traumatismele craniului, cu sau fara fractura, sunt patologiile cele mai frecvente. Ele reprezinta aproximativ 80% dintre accidentele casnice ale copilului (caderea de pe o masa de infasat, de pe un scaun, de pe o scara, de pe bicicleta etc.). Semnele unei fracturi a craniului depind de regiunile atinse ale creierului si de natura leziunilor: vertije, tulburari de vedere, pierdere a starii de constienta, paralizie, pierdere a sensibilitatii etc. Tratamentul chirurgical al fracturii, daca este necesar, consta in inlocuirea unui os sau in evacuarea unui hematom. De altfel, craniul poate fi afectat de aceleasi boli ca si oricare alt os: anomalii de calcificare, consecinta, de exemplu, a unor tulburari hormonale, tumori benigne sau maligne etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 262 263 264

265

266 267 268 »
«

»