Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 265

Crampa - enciclopedia universala

Crampa:  Contractie involuntara, brutala, intensa si dureroasa a unui muschi al scheletului. Crampele sunt uneori consecinta a unei boli neurologice care afecteaza celulele nervoase din maduva spinarii (boala lui Charcot) sau din nervi (diabet, alcoolism). Ele pot, de asemenea, sa fie in legatura cu o arterita a membrelor inferioare (ingustarea arterelor prin depunerea de aterom), cu tulburari metabolice legate de ioni (sodiu pierdut prin transpiratie, potasiu, calciu), cu un efort prelungit sau cu o deshidratare. Crampele care survin in timpul practicarii unui sport au o origine complexa, vasculara (insuficienta a circulatiei sangvine in raport cu necesitatile) si metabolica (producerea excesiva de acid lactic). Cauza unor alte crampe (crampele nocturne, crampele de sarcina) este inca putin cunoscuta. O crampa dispare sau se atenueaza adesea in urma unui masaj al muschilor sau la retragerea ei pasiva, piciorul fiind indoit pe gamba pentru o crampa de pulpa. Daca se gaseste o cauza, ea trebuie sa fie tratata. Atunci cand crampele recidiveaza, se prescriu adesea miorelaxante (relaxante musculare) si saruri minerale (calciu). La sportiv, prevenirea se bazeaza pe urmatoarele puncte: antrenament de fond suficient si progresiv, incalzire inaintea efortului, buna hidratare, buna cunoastere a gestului tehnic (pozitia corecta a corpului), material adaptat sportivului si specialitatii pe care o practica (forma incaltamintei, marimea rachetei de tenis etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crampa intestinala - enciclopedia universala

Crampa intestinala:  Contractie dureroasa, repetata, cu caracter paroxistic, a colonului terminal, insotita de o falsa necesitate iminenta de a defeca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Craniofaringion - enciclopedia universala

Craniofaringion:  Tumora a regiunii hipofizei. Craniofaringiomul este, in jumatate din cazuri, o tumora a copilului, la care reprezinta 15% dintre tumorile cerebrale. Simptomele sale sunt durerile mari de cap si vomele cauzate de o hipertensiune intracraniana (cresterea presiunii lichidului cefalorahidian), precum si tulburarile vizuale (amputarea campului vizual, scaderea acuitatii vizuale) provocate prin compresia nervilor optici. Se observa, de altfel, o insuficienta a secretiei de hormoni hipofizari, responsabila mai ales de o intarziere a cresterii si a pubertatii. Tratamentul craniofaringiomului este ablatia chirurgicala a tumorii, completata eventual printr-o radioterapie. Mai mult, trebuie sa fie instituit un tratament hormonal definitiv de inlocuire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Craniostenoza - enciclopedia universala

Craniostenoza:  Sudura prematura a suturilor craniene la copil, ce deranjeaza dezvoltarea creierului. Craniostenoza este insotita adesea de semne neurologice (cecitate, de exemplu) consecutive fie unei leziuni asociate creierului, fie compresiei creierului intr-un volum neexpan-dabil prea rapid (hipertensiune intracraniana). Pe termen lung, evolutia fara tratament a craniostenozei lasa sechele neurologice, de exemplu o intarziere mintala. Tratamentul, chirurgical, consta in departarea oaselor craniului prin desprinderea oaselor sudate. Aceasta interventie da rezultate excelente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 262 263 264

265

266 267 268 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct