Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 268

Creatina - enciclopedia universala

Creatina:  Substanta azotata a organismului, care joaca un rol in contractia musculara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Creatinina - enciclopedia universala

Creatinina:  Substanta azotata provenind din degradarea creatinei, constituent al tesutului muscular. Dupa trecerea in sange, unde concentratia sa normala este de aproximativ 62 pana la 115 micromoli pe litru (de la 7 la 13 miligrame pe litru), creatinina este eliminata prin rinichi in urina. Cresterea nivelului de creatinina in sange permite diagnosticarea unei eventuale insuficiente renale. In paralel, este posibil, calculand clearance-ul urinei (numarul de mililitri de plasma epurati de rinichi intr-un minut), sa se masoare gradul insuficientei renale si sa se decida, daca este cazul, efectuarea unei epurari extrarenale a sangelui, cu un rinichi artificial de exemplu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Creatinkinaza - enciclopedia universala

Creatinkinaza:  Enzima esentialmente musculara care intervine in conservarea energiei prin fosforilarea creatinei. In mod normal, concentratia sangvina a acestei enzime este mai mica de 200 unitati internationale pe litru. Ea creste in caz de infarct miocardic si pentru unele miopatii (boli ale muschilor scheletului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Creier - enciclopedia universala

Creier:  Parte a encefalului, cea mai elevata, mai voluminoasa si mai complexa, constituind sediul facultatilor intelectuale. Creierul cuprinde doua emisfere reunite prin creierul mijlociu, sau diencefalul, si prin corpul calos. El este situat deasupra trunchiului cerebral si a creierului mic. Creierul este inconjurat de meninge care sunt in numar de trei. Creierul este constituit, ca si restul sistemului nervos central, dintr-o substanta cenusie (corpul de neuroni si de sinapse) si din substanta alba (fibrele mielinizate). In emisfere, substanta cenusie se repartizeaza intr-un strat de suprafata gros, cortexul, si in nucleii profunzi, nucleii cenusii centrali (pallidum, putamen si nucleul caudatus). Diencefalul este compus, in principal, din doi nuclei mari cenusii simetrici, talamusul. Acestia sunt situati deasupra hipotalamusului, structura care cuprinde mici nuclei si care se prelungeste cu doua glande, hipofiza jos si epiftza in spate. Fiecare emisfera controleaza jumatatea corpului care se gaseste pe partea opusa. Substanta cenusie, compusa dintr-o ingramadire de celule nervoase, este responsabila de functiunile nervoase; substanta alba, formata din fibre nervoase, asigura conexiunile din interiorul fiecarei emisfere, intre emisfere si cu sistemul nervos central subiacent. In cortex, substanta cenusie este punctul de plecare al motricitatii voluntare, punctul de sosire al sensibilitatii si sediul principal al functiunilor superioare (constiinta, memorie, emotie, limbaj, gandire). Creierul este explorat, ca si restul encefalului, prin imagerie radiologica, scanografica si mai ales prin imagerie de rezonanta magnetica (I R M.). Creierul poate fi atins de aceleasi afectiuni ca si restul encefalului: traumatisme craniene, accidente vasculare cerebrale (obstructia sau ruptura unei artere cerebrale), tumori benigne sau maligne, encefalite, infectioase (adesea virale) sau nu, abcese, intoxicatii diverse, boli degenerative (boala lui Parkinson, boala lui Alzheimer, scleroza in placi), bolile congenitale cromozomice (trisomia 21). Bolile psihiatrice propriu-zise nu corespund nici unei leziuni cunoscute; totusi, depresia sau schizofrenia pot avea o origine metabolica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 265 266 267

268

269 270 271 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct