´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 273

Crinul - enciclopedia universala

Crinul:  Fara idoiala crinii sunt printre cele mai populare si mai indragite flori din lume gratie mirosului lor imbatator. Usurinta cu care pot fi crescuti si multitudinea de culori sub care se gasesc contribuie de asemenea la indeplinirea acestui deziderat. Crinii cunosc peste 100 de specii la nivelul intregului glob, insa printre cele mai intalnite in emisfera nordica sunt tipurile asiatic si oriental. Au nevoie de un sol acid, bogat in substante organice si bine drenat. Daca pe frunzele crinilor dumneavoastra sesizati pete de culoare maro este semn ca ar putea fi afectate de o ciuperca. In astfel de situatii este foarte important sa oferiti mai multa atentie aportului de apa evitand excesul de umiditate. Desi crinul nu este o planta cu origini in zona temperata s-a adaptat acestui tip de mediu fiind in prezent cultivat adesea pentru a infrumuseta gradinile si casele oamenilor. In functie de perioada de sadire a bulbilor inflorirea poate avea loc din luna iunie pana toamna tarziu. Totusi inainte de sosirea anotimpului rece este absolut necesar sa luati unele masuri de siguranta contra inghetului. Acoperiti locul in care sunt plantati bulbii cu un strat consistent de material organic (compost, frunze, etc). Natura la randul ei vine cu propriile masuri de protectie a plantelor printr-un strat de zapada protector, insa este posibil ca acest lucru sa se intample prea tarziu. Chiar daca toamna este perceputa frecvent ca cel mai trist anotimp, in mod surprinzator, nu putini sunt cei care aleg sa-si petreaca acum una dintre cele mai fericite zile din viata lor. Crinii sunt nelipsiti din aranjamentele florale de toamna folosite la nunti, alaturi de celelalte flori de sezon.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crinul alb - enciclopedia universala

Crinul alb:  Alaturi de cruce, de ouale rosii iar mai nou de iepuras, crinul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri Pascale, atat la credinciosii catolici cat si la cei ortodocsi. Floarea a avut o importanta culturala si literara in mare parte a lumii, incepand din perioada antichitatii. In mitologia greco-romana crinul era sacru pentru Hera, deoarece se spune ca a fost stropit cu laptele ei. Pana in zilele noastre oamenii asociaza floarea cu puritatea, perfectiunea si mila. O traditie crestina relateaza cum a rasarit primul crin pe Pamant, anume, din lacrimile Evei cand a parasit suspinand Gradina Edenului. In iconografia crestina, arhanghelul Gavriil este pictat tinand un crin in mana in scena Bunei Vestiri, care simbolizeaza fecioria mamei lui Iisus. Cele trei petale infatiseaza trinitatea si virtutile dreptatii, sperantei si caritatii. Acestea ar avea impreuna forma "trambitei lui Dumnezeu", si conform traditiei ar invoca a doua venire a Mantuitorului. Crinii nu completeaza numai in occident atmosfera sarbatorilor pascale impodobind casele oamenilor si bisericile. In tarile ortodoxe florile de crin impodobesc mormantul Domnului in Vinerea Mare, cand exista obiceiul trecerii pe sub masa incarcata de flori. Intrucat este o floare regala o poti folosi la realizarea unui buchet frumos care sa fie asezat pe masa festiva de Pasti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crinul trompeta - enciclopedia universala

Crinul trompeta:  Crinul trompeta (Lilium longiflorum) este o specie comuna in familia Liliaceae. Chiar daca provine din Insulele Ryukyu (Japonia) si Taiwan, toata lumea il cunoaste si l-a oferit celor dragi in dar. Minunata floare, remarcabila prin aspect si parfum, este totusi otravitoare din cauza alcaloidului Licoryne regasit in bulb si tulpina. Simptomele principale ale intoxicatiei sunt: durerile abdominale, greata, frisoanele, varsaturile si diareea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Criochirurgie - enciclopedia universala

Criochirurgie:  Utilizare a frigului in cursul unei interventii chirurgicale. Indicatiile criochirurgiei acopera multiple specialitati medicale. In dermatologie, terenul ei de electie, criochirur-gia da posibilitatea tratarii tumorilor benigne sau maligne, unice sau multiple chiar in caz de recidiva. Criochirurgia este utilizata in oftalmologie (cataracta, dezlipire de retina). Unele leziuni ale anusului si ale rectului (hemoroizii, de exemplu) pot fi operate prin aceasta metoda. In sfarsit, nu de multa vreme, se recurge la criochirurgie in unele cancere ale ficatului (cand acestea nu sunt prea evoluate), sau pentru a distruge o tumora care obstrueaza bronhiile mari. Criochirurgia in profunzimea organismului necesita o anestezic generala. In dermatologie, din contra, tratamentul, mai de suprafata, este foarte simplu si relativ nedureros imediat dupa tratament, deoarece frigul insensibilizeaza terminatiile nervoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 270 271 272

273

274 275 276 »
«

»