´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 274

Crioglobulina - enciclopedia universala

Crioglobulina:  Imunoglobul ina anormala precipitand la temperaturi inferioarre temperaturii de 37°C. Semnele patologice asociate prezentei crioglobulinelor sunt variate. Se pot observa semne cutanate, vasomotorii (tulburari circulatorii, ca in sindromul lui Raynaud) sau complicatii renale si neurologice. Tratamentul este cel al cauzei. El este eventual asociat cu o plasmafereza (curatirea sangelui de imunoglobulinele anormale).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Criosfera - enciclopedia universala

Criosfera:  invelisul permanent de zapada si gheata al uscatului, marilor si oceanelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crioterapie - enciclopedia universala

Crioterapie:  Tratament care utilizeaza frigul sub forma de gheata, de saculeti cu substante chimice congelate sau de gaz (criofluran). Crioterapia este utilizata pentru a atenua durerea, pentru a combate inflamatia si edemul sau pentru a distruge leziunile cutanate. Frigul realizeaza o vasoconstrictie (reducerea calibrului vaselor) care diminueaza debitul sangvin. Crioterapia face parte din tratamentul initial al entorselor, al rupturilor musculare si al leziunilor tendoanelor. Ea consta in aplicarea de gheata sau de gaz pe piele, care este protejata de o panza pentru a nu o leza. Aplicarea dureaza minimum 20 de minute si este repetata de mai multe ori pe zi timp de 2 pana la 6 zile, in functie de leziune. Crioterapia este utilizata, de asemenea, pentru tratamentul indeosebi al tumorilor bronsice sau al hemoroizilor, precum si in cel al unor tumori cutanate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Criptorhidie - enciclopedia universala

Criptorhidie:  Anomalie con genitala a pozitiei testiculului. Criptorhidia afecteaza 3 pana la 4% dintre nou-nascuti, cel mai des pe partea dreapta. Diagnosticul se face de cele mai multe ori la nou-nascut prin palpare, in cursul primelor examene pediatrice. Totusi, in unele cazuri absenta testiculului in scrot nu este sesizata, daca nu s-a efectuat examenul organelor genitale, sau in caz de testicul oscilant (mobil), iar diagnosticarea se face mult mai tarziu. Daca testiculul se afla la radacina bursei (scrotului), este suficient sa i se constate pozitia si imposibilitatea de a-l face sa coboare in scrot. Daca testiculul nu este detectat, dozarile de testosteron sangvin permit sa se verifice faptul ca el este prezent in abdomen si ca este functional. Examenul cerceteaza, de asemenea, si o eventuala alta malformatie asociata, ca de exemplu o hernie inghinala sau o anomalie a penisului. Testiculul coboara spontan in aproximativ 50% dintre cazuri inaintea varstei de 3 luni si, in mai mult de doua cazuri din trei, inaintea varstei de 1 an. Daca testiculul nu coboara, este necesar sa se practice un tratament. In fapt, in afara tulburarilor psihologice ulterioare provocate de absenta aparenta a unuia sau chiar a ambelor testicule, o criptorhidie persistenta favorizeaza sterilitatea si, mai ales, cancerizarea testiculului atins. Criptorhidia trebuie sa fie tratata din cauza riscului de complicatii, mai ales daca ea persista peste varsta de 2 ani. Intr-un prim stadiu de tratament, se incearca tratarea cu hormon coriogonadotrofic (HCG.), pentru a provoca coborarea testiculului (testiculelor). Rata sa de succes este cuprinsa intre 10 si 50%, cu atat mai ridicata cu cat testiculul se afla amplasat mai jos. Esecul acestui tratament impune un tratament chirurgical prin orhipexie (coborarea testiculului in bursa seroasa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 271 272 273

274

275 276 277 »
«

»