Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 275

Criptorhidie - enciclopedia universala

Criptorhidie:  Anomalie con genitala a pozitiei testiculului. Criptorhidia afecteaza 3 pana la 4% dintre nou-nascuti, cel mai des pe partea dreapta. Diagnosticul se face de cele mai multe ori la nou-nascut prin palpare, in cursul primelor examene pediatrice. Totusi, in unele cazuri absenta testiculului in scrot nu este sesizata, daca nu s-a efectuat examenul organelor genitale, sau in caz de testicul oscilant (mobil), iar diagnosticarea se face mult mai tarziu. Daca testiculul se afla la radacina bursei (scrotului), este suficient sa i se constate pozitia si imposibilitatea de a-l face sa coboare in scrot. Daca testiculul nu este detectat, dozarile de testosteron sangvin permit sa se verifice faptul ca el este prezent in abdomen si ca este functional. Examenul cerceteaza, de asemenea, si o eventuala alta malformatie asociata, ca de exemplu o hernie inghinala sau o anomalie a penisului. Testiculul coboara spontan in aproximativ 50% dintre cazuri inaintea varstei de 3 luni si, in mai mult de doua cazuri din trei, inaintea varstei de 1 an. Daca testiculul nu coboara, este necesar sa se practice un tratament. In fapt, in afara tulburarilor psihologice ulterioare provocate de absenta aparenta a unuia sau chiar a ambelor testicule, o criptorhidie persistenta favorizeaza sterilitatea si, mai ales, cancerizarea testiculului atins. Criptorhidia trebuie sa fie tratata din cauza riscului de complicatii, mai ales daca ea persista peste varsta de 2 ani. Intr-un prim stadiu de tratament, se incearca tratarea cu hormon coriogonadotrofic (HCG.), pentru a provoca coborarea testiculului (testiculelor). Rata sa de succes este cuprinsa intre 10 si 50%, cu atat mai ridicata cu cat testiculul se afla amplasat mai jos. Esecul acestui tratament impune un tratament chirurgical prin orhipexie (coborarea testiculului in bursa seroasa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cristalin - enciclopedia universala

Cristalin:  Lentila biconvexa, situata in spatele irisului si in fata corpului vitros, care intervine in procesul de acomodare. Punerea la punct a imaginilor in functie de distanta se efectueaza datorita modificarii curburii cristalinului sub impulsul muschiului ciliar. Rigiditatea progresiva a cristalinului, legata de imbatranirea naturala a ochiului, antreneaza o pierdere a puterii de acomodare a ochiului: aceasta este prezbitia care provoaca o diminuare a vederii de aproape. Pierderea transparentei cristaliniene, care afecteaza in principal persoanele in varsta, sta la originea cataractei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cristea, Dan - enciclopedia universala

Cristea, Dan:  (n. 10 noiembrie 1942, Bucuresti) - critic literar. A absolvit Literele la Bucuresti. Redactor la diverse publicatii literare. In 1984 s-a stabilit in Grecia, apoi in SUA. A colaborat la revista Agora din emigratie. A lucrat la Departamentul de Literatura comparata al Universitatii Iowa City, care i-a acordat Premiul Galliard pentru comentarea literaturii medievale. In prezent repatriat, director la Editura Cartea Romaneasca, a Uniunii Scriitorilor. A scris despre literatura romana contemporana: Un an de poezie, 1974; Arcadia imaginara, 1977; Faptul de a scrie, 1980, PremiulUniunii Scriitorilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cristea, Miron - enciclopedia universala

Cristea, Miron:  (n. 18 iulie 1868, Toplita, jud. Harghita - d. 6 martie 1939, Cannes, Franta; prenume la nastere Ilie) primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, om de cultura. A absolvit Institutul Teologic la Sibiu, Literele si Filosofia la Budapesta, s-a calugarit in 1902 la Hodos-Bodrog, cu numele Miron. Redactor la Telegraful roman", presedinte al Despartamantului Sibiu al ASTRA. A colaborat la Tribuna", Familia", Gazeta de Transilvania", Luceafarul (Budapesta) s.a. Ca episcop al Caransebesului a aparat si fortificat invatamantul in limba romana din Banat. Luptator pentru Marea Unire a romanilor, a devenit membru de onoare al Academiei Romane (1919) , fiind ales mitropolit al Romaniei Mari (1919) . A organizat Biserica Romana ca Patriarhie, a publicat Biblia tradusa de Gala Galaction, considerata de multi necanonica din cauza poeticitatii ei si a publicat culegeri de folclor. A facut parte din regenta care a condus Romania (1927-1930) si a indeplinit functia de prim-ministru (1938-1939) , spre a tine echilibrul politic in Romaniaintr-o perioada cand se anunta izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Lucrari: Proverbe, maxime, asemanari si idiotisme, colectate din graiul romanilor din Transilvania si Ungaria, 1901; Principii fundamentale pentru organizarea unitara a Bisericii Ortodoxe Romane, 1920 s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 272 273 274

275

276 277 278 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct