´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 275

Cristalin - enciclopedia universala

Cristalin:  Lentila biconvexa, situata in spatele irisului si in fata corpului vitros, care intervine in procesul de acomodare. Punerea la punct a imaginilor in functie de distanta se efectueaza datorita modificarii curburii cristalinului sub impulsul muschiului ciliar. Rigiditatea progresiva a cristalinului, legata de imbatranirea naturala a ochiului, antreneaza o pierdere a puterii de acomodare a ochiului: aceasta este prezbitia care provoaca o diminuare a vederii de aproape. Pierderea transparentei cristaliniene, care afecteaza in principal persoanele in varsta, sta la originea cataractei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cristea, Dan - enciclopedia universala

Cristea, Dan:  (n. 10 noiembrie 1942, Bucuresti) - critic literar. A absolvit Literele la Bucuresti. Redactor la diverse publicatii literare. In 1984 s-a stabilit in Grecia, apoi in SUA. A colaborat la revista Agora din emigratie. A lucrat la Departamentul de Literatura comparata al Universitatii Iowa City, care i-a acordat Premiul Galliard pentru comentarea literaturii medievale. In prezent repatriat, director la Editura Cartea Romaneasca, a Uniunii Scriitorilor. A scris despre literatura romana contemporana: Un an de poezie, 1974; Arcadia imaginara, 1977; Faptul de a scrie, 1980, PremiulUniunii Scriitorilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cristea, Miron - enciclopedia universala

Cristea, Miron:  (n. 18 iulie 1868, Toplita, jud. Harghita - d. 6 martie 1939, Cannes, Franta; prenume la nastere Ilie) primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, om de cultura. A absolvit Institutul Teologic la Sibiu, Literele si Filosofia la Budapesta, s-a calugarit in 1902 la Hodos-Bodrog, cu numele Miron. Redactor la Telegraful roman", presedinte al Despartamantului Sibiu al ASTRA. A colaborat la Tribuna", Familia", Gazeta de Transilvania", Luceafarul (Budapesta) s.a. Ca episcop al Caransebesului a aparat si fortificat invatamantul in limba romana din Banat. Luptator pentru Marea Unire a romanilor, a devenit membru de onoare al Academiei Romane (1919) , fiind ales mitropolit al Romaniei Mari (1919) . A organizat Biserica Romana ca Patriarhie, a publicat Biblia tradusa de Gala Galaction, considerata de multi necanonica din cauza poeticitatii ei si a publicat culegeri de folclor. A facut parte din regenta care a condus Romania (1927-1930) si a indeplinit functia de prim-ministru (1938-1939) , spre a tine echilibrul politic in Romaniaintr-o perioada cand se anunta izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Lucrari: Proverbe, maxime, asemanari si idiotisme, colectate din graiul romanilor din Transilvania si Ungaria, 1901; Principii fundamentale pentru organizarea unitara a Bisericii Ortodoxe Romane, 1920 s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cristea, Valeriu - enciclopedia universala

Cristea, Valeriu:  (n. 15 ianuarie 1936, Arad - d. 23 martie 1999, Bucuresti) critic literar. A studiat Filologia la Cluj si Bucuresti. A fost redactor la Gazeta literara si, in continuare, la Romania literara. S-a ocupat de interpretarea operei unor autori, dar a scris si studii dedicate unor probleme teoretice: Interpretari critice, 1970, debut; Tanarul Dostoievski, 1971; Pe urmele lui Don Quijote, 1974; Domeniul criticii, 1975; Spatiul in literatura, 1979, Premiul Uniunii Scriitorilor; Dictionarul personajelor lui Dostoievski, 1983; Fereastra criticului, 1987) ; Dupa amiaza de sambata, 1988, memorialistica, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti; Despre Creanga, 1989. A scrie, a citi, 1992 atesta acele trasaturi care-l vor face pe autor sa-si defineasca, dupa 1989, pozitiile intelectualului de stanga.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 272 273 274

275

276 277 278 »
«

»