´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 281

Cromozon - enciclopedia universala

Cromozon:  Element situat in nucleul celulei, purtator al informatiei genetice. Cromozomii contin genele si permit distribuirea lor egala intre cele doua celule-fiice in cursul diviziunii celulare. Ei sunt formati dintr-o molecula lunga de ADN, asociata cu proteine (histone, indeosebi). Intre doua diviziuni celulare, cromozomii nu sunt individualizati, iar molecula de ADN, facuta ghem, formeaza cromatina. Cromozomii se condenseaza treptat in cursul diviziunii celulare pentru a lua un aspect caracteristic in forma de X cu doua brate scurte si doua brate lungi, legate printr-un centromer. Numarul si forma cromozomilor (cariotipul) sunt aceleasi pentru toti indivizii unei specii date. Garnetii (celulele sexuale) nu poseda decat un singur exemplar din fiecare cromozom, in timp ce celelalte celule ale organismului, numite celule somatice, poseda doua exemplare ale fiecarui cromozom. Fiecare celula umana, cu exceptia garnetilor, poseda 22 perechi de cromozomi numiti autosomi, numerotati de la 1 la 22 in ordinea descrescanda a marimii, si o pereche de cromozomi sexuali numiti gonosomi: XX la femeie si XY la barbat. Anomaliile privesc fie numarul, fie structura cromozomilor si se numesc aberatii cromozomiale sau cromo-zomice. Ele pot fi detectate inainte de nastere prin analiza cariotipului celulelor fetale obtinute prin punctia trofo-blastului sau prin amniocenteza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cronic - enciclopedia universala

Cronic:  Se spune despre o boala cu evolutie lenta si fara tendinta de a se ameliora. Spre deosebire de o boala acuta, o boala cronica nu este marcata printr-un debut precis si se dezvolta pe nesimtite in timp de luni sau de ani; ea poate totusi sa fie marcata prin pusee acute mai mult sau mai putin brutale. Boala acuta duce la leziuni adesea ireversibile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cronica - enciclopedia universala

Cronica:  (din 1966, Iasi) saptamanal. Revista cu profil social-cultural editata de Consiliul Judetean de cultura si Educatie Socialista (pana in 1989) si de Consiliul judetean Iasi din 1990.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cronica anonima a Moldovei (1661-1729) (Pseudo Amiras) - enciclopedia universala

Cronica anonima a Moldovei (1661-1729) (Pseudo Amiras):  este o cronica oficiala scrisa in timpul primei domnii a lui Grigore Ghica II (1726-1729) probabil in romana, dar tradusa de Alexandru Amiras in greceste si pastrata numai in aceasta versiune. Evenimentele care preced domnia lui Grigore Ghica II sunt compilate mai ales dupa cronica lui Radu Popescu. Lucrarea a fost tradusa din greceste in franceza de Nicolas Genier la Ankara, 1741, manuscrisul fiind la BibliothequeNationale la Paris.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 278 279 280

281

282 283 284 »
«

»