´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 282

Cronica moldo-germana - enciclopedia universala

Cronica moldo-germana:  este versiunea pastrata, in germana, a cronicii oficiale a domniei lui Stefan cel mare (1457-1504) , intitulata de fapt Cronica scrisa pe scurt a lui Stefan, din mila lui Dumnezeu voievod al tarilor Moldovei si Valahiei. Expune evenimentele dintre anii 1457-1499. Cronica se afla intr-un manuscris miscelaneu la Biblioteca de Stat din Munchen. Se crede ca, de fapt, acela e doar un rezumat al versiunii germane a croncii, un fel de expunere facuta de un sas aflat la Curtea lui Stefan si trimis in 1499 ca sol la Nurenberg spre a aduce de acolo un medic german pentru Domn.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cronica moldo-polona - enciclopedia universala

Cronica moldo-polona:  este singura versiune poastrata a Cronicii scrise pe scurt a lui Stefan, din mila lui Dumnezeu voievod al tarilor Moldovei si Valahiei si a altor documente compilate, incepand cu intemeierea Moldovei, compilatie executata la Putna si cunoscuta ca Letopisetul de la Putna, nepastrat. Traducerea polona s-a facut pe vremea lui Alexandru Lapusneanu, iar asupra traducatorului exista mai multe opinii. Descrie evenimentele dintre 1352 si 1552, iar titlul complet este: Descrierea cronicii despre Tara Moldovei si despre domnii ei, cum auvenit mai intai romanii in Tara Moldovei si cine a fost primul lor domn sau voievod, de la anul intai de la facerea lunii 6860, iar de la nasterea Domnuluii1352.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cronica moldo-rusa - enciclopedia universala

Cronica moldo-rusa:  Sau, mai exact Povestire pe scurt despre domnii Moldovei de cand s-a inceput Tara Moldovei, in anul 6867 (1359) . Este o versiune a Letopisetuluide la Putna (compilatie intre cronica oficiala a domniei lui Stefan cel Mare nepastrata in romana, ci doar in germana si polona si alte izvoare istorice, ce cuprind evenimente de la intemeiera Moldovei) completata cu legende despre originea latina a poporului roman si despre primul descalecat, al lui Dragos, in Moldova. Se crede ca aceasta versiune a circulat la curtea lui Ivan al III-lea, cu care Stefan cel mare se inrudise, la un moment dat, prin alianta. Lucrarea a fost editata la Petersburg intr-o compilatie de cronici rusesti, cu titlul Voskresenskaia "letopis" (1530-1550) , 1793-1794.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cronobiologie - enciclopedia universala

Cronobiologie:  Studiu stiintific al bioritmurilor (ritmurile biologice ale fiintelor vii). Cronobiologia studiaza fenomenele temporale interne determinate genetic, precum si fenomenele externe (ciclurile zilnice, sezoniere etc.) si influenta lor asupra diferitelor organisme vii. In medicina, aplicatiile cronobiologiei sunt multiple: tratamentul tulburarilor de somn si de dispozitie prin "resincronizarea" pacientului; in farmacologie, studiul cronotoxicitatii (variatia efectelor toxice in functie de timp) si al cronoesteziei (variatia sensibilitatii unui organ) in vederea administrarii mai eficace si mai putin nocive a medicamentelor etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 279 280 281

282

283 284 285 »
«

»