´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 283

Cronofarmacologie - enciclopedia universala

Cronofarmacologie:  Studiu al influentei momentului administrarii unui medicament asupra actiunii sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cronosectiune - enciclopedia universala

Cronosectiune:  Caracteristica functionala a mecanismului de distributie al unui motor cu ardere interna exprimata prin raportul dintre volumul de gaze care circula pe langa oricare dintre supape si viteza de curgere a acestora. Se mai numeste si sectiune-timp si se exprima, de obicei, in cm²s.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cronotopul - enciclopedia universala

Cronotopul:  Denumeste relatia esentiala dintre timp si spatiu intr-o naratiune. Tremenul, transpus in teoria literara din stiintele matematice, care l-au preluat din teoria relativitatii, e folosit ca sa desemneze legatura indisolubila dintre spatiu si timp, intelegand timpul ca a patra dimensiune a spatiului. El presupune o simbioza intre elementele de ordin temporal si spatial in cadrul aceluiasi intreg, concret si definit. Prin concentrare, timpul devine concret, iar spatiul se extinde si este inclus in miscarea timpului, in miscarea subiectului, a istoriei. Elementele definitorii pentru timp isi afla astfel expresia in planul spatial, iar spatiul capata sens si dimensiune pe plan temporal. Cronotopii constitue centre de organizare in jurul carora graviteaza evenimentele din istoria romanului; aici se "innoada" si se "deznoada" firele subiectului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crotalul - enciclopedia universala

Crotalul:  este ruda americana a viperei; el poate ajunge pana la o lungime de 1,5 metri. Ca toate reptilele, crotalul naparleste, adica isi schimba cu regularitate pielea care se compune din mii de solzi. Clopotelul pe care-l are la extremitatea cozii este format din inele de piele groasa. La nastere, micul crotal nu are decat 2 inele incastrate; celelalte se adauga unul cate unul la fiecare naparlire a sarpelui si formeaza repede un fel de zurgalau. Atunci cand este nelinistit, crotalul isi ridica si isi agita coada, ceea ce face ca inelele sa vibreze. Acest zanganit produs de coada sa care i-a adus numele de sarpe cu clopotei se aude de departe si previne intrusul ca ar face mai bine sa se intoarca din drum daca nu vrea sa se trezeasca in calea dintilor lui veninosi! Cand se aude acest zgomot, crotalul poate fi la 20 sau chiar la 30 metri! Crotalul este mai ales nocturn: ziua sta la umbra, iar la lasarea noptii iese sa vaneze. El nu aude, dar isi poate repera prazile (rozatoare, pasari, broaste) dupa caldura pe care acestea o degaja. Veninul sau este foarte periculos si omoara rapid prada (poate fi, de altfel, mortal si pentru ometri!).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 280 281 282

283

284 285 286 »
«

»