´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 284

CRT - enciclopedia universala

CRT:  (Cathode Ray Tube) - 1. Tub cu raze catodice, utilizat la monitoarele computerelor, ingloband aceeasi tehnologie folosita la televizoare. 2. Numele dat monitoarelor calculatoarelor care folosesc un tub cu vid de tip CRT.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cruce - enciclopedia universala

Cruce:  1. Instrument de supliciu, alcatuit dintr-o bucata de lemn verticala peste care este fixata de-a curmezisul o alta bucata orizontala si folosit in vechime pentru a prinde sau lega mainilesi picioarele celor condamnati la moarte. 2. Principalul simbol al religiei crestine, reprezentand jertfa de rascumparare pentru noi a lui Iisus Hristos.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crucea voinicului - enciclopedia universala

Crucea voinicului:  Hepatica este un gen de plante erbacee perene, originare din Europa Centrala si de Nord, Asia si nord-estul Americii. O varietate intalnita doar in muntii romanesti si in interiorul arcului Carpatic este Hepatica transsilvanica, floare de o deosebita gingasie. La noi in popor, planta poarta denumirea de Crucea voinicului sau Trei crai. Ca o curiozitate, numirea de hepatica provine de la asemanarea frunzelor trilobate cu ficatul uman. Asemenea florilor de colt, Crucea voinicului este foarte rara si iubeste clinele montane greu accesibile. Cateva dintre adaptarile impuse de conditiile de mediu sunt: inaltimea mica sau medie (circa 20 cm), radacinile adanci, puternice si rezistente la forta mecanica dezvoltata de apa in scurgere, toleranta la soluri pietroase si calcaroase. In ciuda asteptarilor, Crucea voinicului poate fi compatibila si cu gradinile decorative. Este recomandata, insa, cultivarea sa la umbra deasa a arborilor. Florile de Hepatica transsilvanica apar de la sfarsitul lunii februarie, pana aproximativ in luna mai. Fiind putin cunoscuta, si in consecinta mai putin apreciata, Crucea voinicului a scapat de culegerea nerationala a oamenilor. Numarul de exemplare a scazut totusi in anii fara zapada, planta murind din cauza inghetului uscat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cruciada - enciclopedia universala

Cruciada:  Fiecare dintre cele opt expeditii cu caracter militar, intreprinse la indemnul Bisericii catolice de catre seniorii din Europa occidentala in perioada dintre 1096 si 1270 si care, sub pretextul eliberarii mormantului lui Cristos de la Ierusalim de sub ocupatia musulmanilor, urmareau, de fapt, o expansiune teritoriala, economica si politica; orice expeditie militara impotriva unor eretici sau adeptilor altor religii in evul mediu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 281 282 283

284

285 286 287 »
«

»