Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 284

Crotalul - enciclopedia universala

Crotalul:  este ruda americana a viperei; el poate ajunge pana la o lungime de 1,5 metri. Ca toate reptilele, crotalul naparleste, adica isi schimba cu regularitate pielea care se compune din mii de solzi. Clopotelul pe care-l are la extremitatea cozii este format din inele de piele groasa. La nastere, micul crotal nu are decat 2 inele incastrate; celelalte se adauga unul cate unul la fiecare naparlire a sarpelui si formeaza repede un fel de zurgalau. Atunci cand este nelinistit, crotalul isi ridica si isi agita coada, ceea ce face ca inelele sa vibreze. Acest zanganit produs de coada sa care i-a adus numele de sarpe cu clopotei se aude de departe si previne intrusul ca ar face mai bine sa se intoarca din drum daca nu vrea sa se trezeasca in calea dintilor lui veninosi! Cand se aude acest zgomot, crotalul poate fi la 20 sau chiar la 30 metri! Crotalul este mai ales nocturn: ziua sta la umbra, iar la lasarea noptii iese sa vaneze. El nu aude, dar isi poate repera prazile (rozatoare, pasari, broaste) dupa caldura pe care acestea o degaja. Veninul sau este foarte periculos si omoara rapid prada (poate fi, de altfel, mortal si pentru ometri!).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CRT - enciclopedia universala

CRT:  (Cathode Ray Tube) - 1. Tub cu raze catodice, utilizat la monitoarele computerelor, ingloband aceeasi tehnologie folosita la televizoare. 2. Numele dat monitoarelor calculatoarelor care folosesc un tub cu vid de tip CRT.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cruce - enciclopedia universala

Cruce:  1. Instrument de supliciu, alcatuit dintr-o bucata de lemn verticala peste care este fixata de-a curmezisul o alta bucata orizontala si folosit in vechime pentru a prinde sau lega mainilesi picioarele celor condamnati la moarte. 2. Principalul simbol al religiei crestine, reprezentand jertfa de rascumparare pentru noi a lui Iisus Hristos.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crucea voinicului - enciclopedia universala

Crucea voinicului:  Hepatica este un gen de plante erbacee perene, originare din Europa Centrala si de Nord, Asia si nord-estul Americii. O varietate intalnita doar in muntii romanesti si in interiorul arcului Carpatic este Hepatica transsilvanica, floare de o deosebita gingasie. La noi in popor, planta poarta denumirea de Crucea voinicului sau Trei crai. Ca o curiozitate, numirea de hepatica provine de la asemanarea frunzelor trilobate cu ficatul uman. Asemenea florilor de colt, Crucea voinicului este foarte rara si iubeste clinele montane greu accesibile. Cateva dintre adaptarile impuse de conditiile de mediu sunt: inaltimea mica sau medie (circa 20 cm), radacinile adanci, puternice si rezistente la forta mecanica dezvoltata de apa in scurgere, toleranta la soluri pietroase si calcaroase. In ciuda asteptarilor, Crucea voinicului poate fi compatibila si cu gradinile decorative. Este recomandata, insa, cultivarea sa la umbra deasa a arborilor. Florile de Hepatica transsilvanica apar de la sfarsitul lunii februarie, pana aproximativ in luna mai. Fiind putin cunoscuta, si in consecinta mai putin apreciata, Crucea voinicului a scapat de culegerea nerationala a oamenilor. Numarul de exemplare a scazut totusi in anii fara zapada, planta murind din cauza inghetului uscat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 281 282 283

284

285 286 287 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct