´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 290

Cubism - enciclopedia universala

Cubism:  Miscare artistica initiata la inceputul sec.XX de P. Picasso si G.Braque; prezinta obiectele din realitate descompuse in cele mai simple figuri geometrice, fara a tine seama de asemanarea exterioara cu obiectele reprezentate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cubitus - enciclopedia universala

Cubitus:  Os lung al antebratului, paralel si intern radiusului, articulandu-se in partea de sus cu humerusul, iar in partea de jos cu oasele carpului. Fracturile extremitatii superioare a cubitusului afecteaza mai ales olecranul: ele se produc in cazul caderii pe mana sau pe antebrat. Tratamentul lor este, in general, chirurgical. Mult mai rar, apofiza coronoida este cea afectata (luxatia posterioara a cotului). Tratamentul este atunci cel mai des ortopedic (imobilizare gipsata). Fracturile extremitatii inferioare a cubitusului pot afecta cotul, mai rar capul cubitusului si in mod exceptional apofiza, in afara de cazul ca ele nu sunt asociate cu o fractura a extremitatii inferioare a radiusului (fractura lui Pouteau-Colles). Tratamentul lor este, in general, ortopedic (imobilizare gipsata).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cuca - enciclopedia universala

Cuca:  Caciula inalta, impodobita cu pene de strut, pe care o purtau marii demnitari turci si domnitorii romani in timpul ceremoniilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cucul (Cuculus canorus) - enciclopedia universala

Cucul (Cuculus canorus):  Este o pasare migratoare foarte raspandita in toata Europa. Prefera in general zonele impadurite sau palcurile de copaci izolati. In ultimii ani numarul cucilor a scazut foarte mult si necesita masuri urgente de conservare a speciei. Cucul este mai degraba cunoscut pentru cantecul sau celebru "cu-cu; cu-cu " decat pentru infatisare. De altfel este o pasare timida si greu de observat mai ales ca a devenit tot mai rara. Cucul este foarte prezent in credinta si cantecele populara de la noi. Penajul cucului are o coloratie generala cenusie cu ceva nuante maronii pe aripi. Pieptul si burta sunt albe-galbui, brazdate de dungi gri inchis. Nu exista diferente majore intre mascul si femela. Puii sunt pestriti, alb cu cenusiu. Lungimea corpului este de 34 cm, anvergura aripilor este de 55-65 cm iar greutatea de 100-130 g. Cucul este foarte apreciat de oameni pentru ca mananca omizile din livezi. Mucoasa de pe peretii stomacului retine perisorii de pe corpul omizilor care sunt apoi regurgitati. Dieta contine si multe alte specii de insecte. Un alt motiv pentru care a devenit celebru este modul ciudat prin care isi asigura urmasi. Nu isi construieste propriul cuib ci depune ouale in cuibul altor pasari, de obicei mai mici. Femela depune pana la 25 de oua (de regula 9-10) cate unul in fiecare cuib. Dupa ce ies din ou, puii de cuc isi indeparteaza repede concurenta; imping cu picioarele puii si ouale parintilor adoptivi pana acestea cad din cuib si astfel va beneficia singur de toata atentia familiei adoptive. Este chiar hilara situatia in care puiul de cuc, de 2-3 ori mai mare decat parintii adoptivi, cere neincetat hrana. Toamna migreaza catre zonele centrale ale Africii si S Asiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 287 288 289

290

291 292 293 »
«

»