´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 292

Cugler-Poni, Matilda - enciclopedia universala

Cugler-Poni, Matilda:  (n. 2 aprilie 1851, Iasi d . 9 septembrie 1931, Iasi) scriitoare. A fost casatorita cu filologul junimist V. Burla, apoi cu chimistul petru Poni. A colaborat la "Convorbiri literare", "Familia", "Viata romaneasca". A lasat poeme romantice si moralizatoare: Calatorul, Ucigasul, ca si povestiri naturaliste si sentimentale: Sfantul Nicolae, Un om fericit. Volume: Poezii, 1874; Din timpuri grele, 1884; Povestiri adevarate, 1927.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cuirasa - enciclopedia universala

Cuirasa:  1. Armatura formata din placi de otel special, cu care se blindeaza cuirasatele pentru a le face sa reziste impotriva mijloacelor moderne de lupta. 2. Imbracaminte de piele, din zale de fier sau placi de metal care proteja pieptul si spatele razboinicilor din antichitate si din evul mediu si pastrata pana in sec. XIX; platosa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Culbutor - enciclopedia universala

Culbutor:  Element al mecanismului de distributie specific motoarelor cu ardere interna la care dispunerea arborelui cu came nu se face in chiulasa, ci in blocul motor. Acesta este, de fapt, o parghie articulata in zona mediana a sa, care transmite miscarea de la arborele cu came la supape, permitand, totodata, reglarea jocului la supape.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Culianu, Ioan Petru - enciclopedia universala

Culianu, Ioan Petru:  (5 ianuarie 1950, Iasi - 21 mai 1991, Chicago) filosof. Expert in gnostocism si magie medievala la Universitatea din Chicago, SUA. Facea paarte din familia de junimisti Culianu de la Iasi. A studiat Filologia la Universitatea Bucuresti si a fost pasionat de lucrarile lui Mircea Eliade. A plecat in 1972 in Italsiacu o bursa a guvernului italian, si-a facut doctoratul cu Mircea Eliade. A pierit la fel de misterios casi maestrul sau. A scris in romana, italiana, franceza, germana, engleza. Lucrari: Mircea Eliade, Assisi, 1978; Psychanodia: A Survey of the Evidence Concerning the Ascension of the Soul and Its Relevance, Leiden, 1983; Eros et magie a la Renaissance, Paris, 1984; Experiences de l'extase. Extase, ascension et recit visionnaire de l'hellenisme au Moyen-Age, Paris, 1984; Experienze dell'estasidall'Ellenismo al Medioevo, Bari, 1986; Les Gnoses dualistes d'Occident: Histoire et mythes, Paris, 1990; Out of this World: Otherworldly Journeys from Gilgamesh to Albert Einstein, Boston, 1991; Diccionario de las religiones Barcelona, 1993, postum; Experiences del extasis, Barcelona, 1994, postum. Publicul romanesc l-a cunoscut abia dupa 1991, cand i s-au tradus lucrari de istoria magiei si extaz mistic, dar si proze literare ori scrieri politice, adunate din articolele aparutein presa (a colaborat la presa diasporei romanesti din SUA): Hesperus, roman, 1992; Pergamentul diafan, povestiri, 1994; Pacatul impotriva spiritului. Scrieri politice, 1999.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 289 290 291

292

293 294 295 »
«

»