´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 295

Cuman - enciclopedia universala

Cuman:  Persoana apartinand unei populatii de neam turcic care, migrand dinspre est, in sec. XI s-a asezat pe teritoriul tarilor romanesti, unde, in parte a fost asimilata de populatia romaneasca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cuneiforma - enciclopedia universala

Cuneiforma:  Scriere a unor popoare orientale antice (ex. asirieni), cu litere in forma de cuie sapate in piatra sau imprimate pe tablite de argila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cuperoza - enciclopedia universala

Cuperoza:  Dilatatie permanenta si vizibila a vaselor mici ale pielii fetei. Cuperoza este o afectiune foarte frecventa, care atinge mai ales femeile cu pielea deschisa la culoare si fragila, intre varstele de 30 si 50 de ani. Ea este favorizata de emotii, de excitante (alcool, cafea, tutun), de sarcini, de tulburari digestive, de utilizarea abuziva de medicamente dermatologice pe baza de corticosteroizi si, la barbat, mai ales de alcoolismul cronic. Cuperoza se manifesta printr-o roseata a fetei, survenind mai intai in pusee dupa ce subiectul a mancat, apoi in permanenta, si printr-o telangiectazie, adica o dilatare a vaselor mici de suprafata, desenand mici traiectorii fine de culoare rosie sau violet-purpurie, ramificate, insotite adesea de venule albastrui mai mari. Leziunile sunt simetrice, localizate pe pometi si pe partile laterale ale nasului la inceput, apoi devenind mai difuze. Mai pot aparea si alte semne (proeminente umplute cu puroi), rinofima (hipertrofia reliefata a nasului). Acesta este mai ales local si vizeaza distrugerea vaselor dilatate, folosind electrocoagularea, cu ajutorul unui bisturiu electric sau utilizand un laser cu argon, in cazurile rebele, se pot practica scarificarile sau dusurile filiforme, in particular in cadrul curelor termale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cuplaj vascos - enciclopedia universala

Cuplaj vascos:  Tip special de cuplaj lichid in care arborii de intrare si de iesire sunt cuplati cu discuri subtiri in camera cilindrilor. Camera este umpluta cu un lichid vascos care are tendinta sa se lipeasca de discuri, in felul acesta intampinand o rezistenta la diferentele de viteza intre cei doi arbori. Cuplajul vascos este folosit pentru a limita diferenta de viteza dintre cele doua distributii ale diferentialului sau dintre cele doua osii ale masinii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 292 293 294

295

296 297 298 »
«

»