´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 297

Cura termala - enciclopedia universala

Cura termala:  Timp petrecut intr-un centru termal, in decursul caruia subiectul supus curei, asistat din punct de vedere medical, isi ingrijeste tulburarile de care este afectat folosind proprietatile terapeutice ale apelor locale. O cura termala se practica in institutii specializate cu ape luate chiar de la izvor, inainte ca ele sa-si piarda proprietatile biologice si farmacodinamice care se datoresc bogatiei lor in ioni si in oligoelemente. Aceste proprietati variaza in functie de compozitia specifica a fiecarei ape termale, fiecare statiune adresandu-se unui tip diferit de afectiune. Cura consta in hidroterapie pe cale interna (absorbtie) sau externa (bai, dusuri, pulverizari, namoluri). Gazele continute in apa sunt utilizate fie chiar o data cu apa, fie in bai de aburi sau prin inhalare. Rezultatele terapeutice se manifesta dupa 1-3 luni de la terminarea curei, dureaza aproximativ un an si pot sa se prelungeasca daca aceste cure sunt reinnoite. Durata prescrisa este, in general, de 21 de zile. Virtutile curei pot fi amplificate prin efectele benefice ale climatului (climatul de semialtitudine uscat si insorit pentru astmatici, de exemplu). Cura poate fi practicata in asociere cu o reeducare functionala. Pacientul poate, de asemenea, sa primeasca, in cadrul curci, sfaturi de igiena alimentara si corporala, precum si informatii care ii permit mai bine sa combata afectiunea de care sufera. In sfarsit, o statiune termala este, de asemenea, un centru de destindere si de readaptare pentru pacientii afectati de boli invalidante. Acestea sunt indeosebi afectiunile cronice (reumatism, astma, infectii dermatologice, tulburari circulatorii) si tulburarile functionale (colopatie functionala). O cura nu poate fi practicata decat la prescrierea medicului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Curarizant - enciclopedia universala

Curarizant:  Medicament utilizat in cursul anesteziei in completarea unui anestezic principal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Curarizare - enciclopedia universala

Curarizare:  Tehnica complementara anesteziei generale, constand in blocarea transmisiei neuromusculare. Provocand o relaxare musculara completa a subiectului, curarizarea da posibilitatea sa se opereze in conditii excelente si a contribuit in mare masura la largirea campului de indicatii ale chirurgiei moderne.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Curatare ganglionara - enciclopedia universala

Curatare ganglionara:  Ablatie chirurgicala a unui grup de ganglioni limfatici. O curatire ganglionara este indicata in chirurgia cancerelor. De fapt, atunci cand cancerul incepe sa se intinda, celulele canceroase ale organismului atins sunt drenate de catre limfa pana in ganglionii cei mai apropiati.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 294 295 296

297

298 299 300 »
«

»