´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 299

Curcanul - enciclopedia universala

Curcanul:  este o pasare masiva a carei greutate atinge uneori 20 kg! El poate zbura, dar numai pe distante scurte. Se hraneste in special cu graunte, ghinde si fructe, dar nu-i displac nici lacustele si paianjenii. In sezonul de imperechere masculii se infrunta. Atunci cand gusa unui mascul (adica pliul mare, dublu, de sub cioc si gat) se inroseste intens si cand crestetul capului i se coloreaza in albastru, inseamna ca este gata sa se bata cu altii. Cel care iese invingator din confruntare face roata ca paunul, alearga, se agita si galgaie pana cand aleasa cedeaza avansurilor sale, sau mai degraba alesele, caci masculul isi formeaza un harem din mai multe femele. Curca depune intre 8 si 15 oua intr-un cuib pe care-l face pe pamant; ea le cloceste timp de 28 de zile. Curcanul si curca sunt foarte apreciati pentru fulgii lor (se fac din ei saltele si podoabe) si, mai ales, pentru calitatea carnii ce ii face sa figureze adesea in meniul pentru masa de Craciun.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Curele - enciclopedia universala

Curele:  Curelele sunt folosite pentru a pune in miscare multe din accesoriile unui motor. Multe din motoarele cu arbore cu came in chiuloasa (OHC) folosesc curele dintate pentru a pune in miscare arborele. Aceste curele pun in miscare si servodirectia, pompa de apa, compresoarele de aer conditionat etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Curent maritim - enciclopedia universala

Curent maritim:  deplasarea unor mase de apa de la suprafata pana la o anumita adancime in mari si oceane, datorita diverselor cauze. Dupa geneza deosebim curenti de deriva, care iau nastere in straturile de suprafata ale apelor din mari si oceane sub actiunea vanturilor de lunga durata, acesti curenti, datorita rotatiei Pamantului, se abat la suprafata marii spre dreapta, in emisfera de nord, si spre stanga - in emisfera de sud, curenti de scurgere - sunt cauzati de repartitia neuniforma a temperaturii, salinitatii si densitatii apei, datorita precipitatiilor abundente si scurgerilor bogate de apa de pe uscat. Daca predomina influenta apelor continentale acesti curenti se numesc de debit. Dupa temperatura apei distingem curenti calzi - care sunt considerati acei curenti a caror apa este mai calda decat cea din regiunea in care ei vin, de obicei, ei isi iau inceputul de la Ecuator si isi duc apele spre poli, curentii reci - isi duc apele de la poli spre Ecuator; curentii neutri - au temperatura egala cu cea a apelor in care vin si directia suvoaielor de ape latitudinale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Curenti subcrustali (de convectie) - enciclopedia universala

Curenti subcrustali (de convectie):  se formeaza in astenosfera si contribuie la deplasarea laterala a placilor litosferice ce provoaca expansiunea fundului oceanic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 296 297 298

299

300 301 302 »
«

»