´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 301

Curierul romanesc - enciclopedia universala

Curierul romanesc:  (din 1989) - revista bilunara de actualitati, cu subtitlul Revista a romanilor de pretutindeni, editata de Asociatia Romania, apoi din 1990 de Fundatia Culturala Romana. Reflecta raporturile tarii cu diaspora sub aspect politic, social-economic si cultural.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Curieterapie - enciclopedia universala

Curieterapie:  Tehnica din domeniul radioterapiei care utilizeaza radiatiile gamma emise de surse radioactive inchise, introduse in organism cu scopul de a distruge celulcle canceroase ale acestuia. Se deosebesc doua modalitati de utilizare: curieterapia interstitiala si curieterapia endocavitara. Curieterapia interstitiala, sau curiepunctura, consta in implantarea in tumora a unor fire de iridiu radioactiv in forma de bastonase sau bucle. Acest tratament, de scurta durata, este indicat in numeroase cancere ale pielii sau ale orificiilor (orificiu! penisului, anusul, urechea, buzele), sau ca un complement al unei ablatii partiale a sanului. Firele de iridiu sunt introduse in tubulaturi fine de plastic sau in ace metalice goale in interior, plasate in prealabil, in timpul unei anestezii, sub piele. Curieterapia endocavitara consta in introducerea in cavitatile naturale ale organismului, atinse de o tumora, a unor surse de cesiu 137 radioactiv. Indicatia cea mai frecventa este cancerul colului uterin. Sursele de cesiu sunt introduse in colul uterin si in fundurile de sac laterale ale vaginului prin vulva, cu ajutorul tubulaturilor de plastic amplasate aici sub anestezie. Aceste tubulaturi sunt legate la un aparat de stocare care furnizeaza sursele de radiatii. Acest dispozitiv se numeste curietron. Curieterapiile necesita o reperare radiologica, pentru a putea reconstitui structura anatomica tridimensionala cu ajutorul unui ordinator si pentru a permite un calcul precis al timpului de iradiere. Tratamentul, practicat sub responsabilitatea unui radio-terapeut, trebuie sa aiba loc intr-o camera speciala, echipata cu perete absorbant al radiatiilor pentru protectia personalului si familiei pacientului. Vizitele, scurte, sunt facute in spatele paravanelor de plumb. La sfarsitul curieterapiei, sursele radioactive sunt retrase si bolnavul nu mai prezinta vreun pericol radioactiv pentru cei din jur. Tratamentul dureaza intre 2 si 6 zile. Curieterapia provoaca o iritatie intensa a zonei tratate (piele, mucoase), care se atenueaza dupa 3-4 saptamani. O convalescenta de o luna intre doua sedinte este necesara pentru o mai buna tolerare a tratamentului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Curriculum vitae - enciclopedia universala

Curriculum vitae:  (Prescurtat CV) este un memoriu de activitate extins la intreaga activitate si orientat in functie de scopul intocmirii: angajare, obtinerea unei colaborari externe, a unei burse, inscrierea la un examen de masterat, doctorat, etc. Continut: date personale complete; studii (scolile absolvite, diplome obtinute, stagii de specializare); performante in activitatea de instruire (olimpiade, concursuri); limbi straine cunoscute; activitatea profesionala (abilitati si calitati, pasiuni intelectuale si profesionale, preocupari in domeniu, obiective profesionale propuse); recomandari si referinte din partea unor foruri competente sau a unor persoane; data si semnatura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cursa - enciclopedia universala

Cursa:  Miscarea pe verticala a pistonului. Durata miscarii pistonului de la varful fix superior la varful fix inferior.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 298 299 300

301

302 303 304 »
«

»