´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 307

Cuvinte argotice - enciclopedia universala

Cuvinte argotice:  Scriitorii construiesc personaje diferite, conferindu- le un anumit limbaj pentru care aleg particularitati ale lexicului adecvate statutului social al acestuia: cuvinte argotice sau de jargon, elemente de limbaj familiar sau neologistic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cuza, A. C. - enciclopedia universala

Cuza, A. C.:  (n. 8 noiembrie 1857, Iasi - d. 4, noiembrie 1947, Bucuresti) eseist. Initial junimist. Promotorul curentului nationalist in cultura. Excludea doctrinar participarea minoritatilor, mai ales a evreilor, la edificarea culturii nationale: Nationalitatea in arta, 1908; Numerus Clausus, 1924; Invatatura lui Isus, judaismul si teologia crestina, 1925. Revendicat de legionari ca inaintas. A scris si poezii: Versuri, 1887 si discursuri: Taranii si clasele dirigente, 1895.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cuzism - enciclopedia universala

Cuzism:  Curent ideologic si politic de extrema dreapta, interbelic, aparut in Romania, al carui promotor a fost A.C. Cuza, iar expresia lui organizatorica Liga Apararii National-Crestine, creata in 1923.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cvadriceps crural - enciclopedia universala

Cvadriceps crural:  Muschi al fetei anterioare a coapsei. In partea de sus, muschiul drept anterior se leaga de bazin, ceilalti prinzandu-se de femur. In partea de jos, cele patru portiuni ale muschiului se reunesc intr-un tendon comun care se termina pe rotula si pe tibie. Cvadricepsul crural este cel mai putenic extensor al genunchiului: el este indispensabil pentru mentinerea in pozitia in picioare deoarece impiedica genunchiul sa se flecteze. In plus, el este muschiul flector al coapsei fata de bazin. Leziunea cel mai des intalnita a cvadri-cepsului crural este hematomul, care, provocat printr-o lovitura violenta data in coapsa, se formeaza sub piele dupa cateva zile, fara gravitate, el se resoarbe de la sine. Foarte rar, se declanseaza un proces de calcificare a hematomului, antrenand o pierdere de mobilitate a coapsei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 304 305 306

307

308 309 310 »
«

»