Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 36

Cancer al pancreasul - enciclopedia universala

Cancer al pancreasul:  Tumora maligna care se dezvolta pe seama pancreasului exocrin (adica a tesutului glandular care secreta enzimele digestive), de cele mai multe ori sub forma unui adenocarcinom (cancer al tesutului glandular), mult mai rar pe seama pancreasului endocrin (adica al tesutului glandular care secreta insulina), sub forma unui insulinom. Cancerul de pancreas afecteaza indeosebi barbatii trecuti de 50 ani si pare a fi favorizat de tabagism sau de diabet. Un adenocarcinom al pancreasului nu este descoperit de cele mai multe ori decat tardiv, prin dureri epigastrice. Alterarea starii generale este rapida, cu pierderea in greutate, lipsa de pofta de mancare, oboseala si uneori varsaturi. In tumorile capului de pancreas, se observa instalarea unui icter, provocata prin compresia caii biliare principale de catre tumora. Cancerul pancreasului poate sa mai fie descoperit si prin metastazele hepatice, prin dezechilibrul inexplicat al unui vechi diabet tratat corect etc. DIAGNOSTIC Diagnosticul consta din diferite examene: ecografie, scaner abdominal, ecoendoscopie; eventual, o arteriografie este realizata preoperator. Se observa uneori o crestere a nivelului sangvin al amilazei (enzima pancreatica) si o colestaza (oprirea scurgerii bilei in caile biliare). Tratamentul este chirurgical (ablatia totala sau partiala a pancreasului). Atunci cand ablatia este imposibila, cancerul fiind deja prea avansat, tratamentul consta in administrarea de analgezice si in aportul nutritional. Cancerul de pancreas are un prognostic sever.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer al penisului - enciclopedia universala

Cancer al penisului:  Cancer care atinge extremitatea penisului pe gland sau pe preput, de cele mai multe ori sub forma unui carcinom (tumora maligna dezvoltata pe seama epiteliului). O forma rara de cancer, cancerul penisului pare sa fie favorizat de tabagism sau de infectiile virale. Tumora, care se prezinta sub forma unei excrescente nedureroase sau a unei ulceratii dureroase, care sangereaza cu usurinta, se dezvolta inmugurind. Ea evolueaza lent; totusi, in caz de tumora rapid evolutiva, extinderea spre ganglionii limfatici se face in cateva luni. Tratamentul cancerului de penis face apel, atunci cand tumora este putin evoluata, la curieterapie locala; curieterapia nu are nici o consecinta asupra functiei sexuale, nici asupra fertilitatii. Atunci cand ganglionii limfatici sunt atinsi, ei trebuie scosi pe cale chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer al pielii - enciclopedia universala

Cancer al pielii:  Tumora maligna ce se dezvolta pe seama unei structuri constitutive a pielii. Cancerele pielii sunt provocate in mare masura de expunerea solara, al carei rol nu este totusi exclusiv; mai sunt incriminati si alti factori, indeosebi arsenicul, prin intoxicare sau inhalare, si derivatii huilei si petrolului, precum gudronul (cancerul scrotului la cosari). In sfarsit, unele boli genetice ca xeroderma pigmentosum provoaca tulburari ale repararii ADN -ului, antrenand cancere cutanate repetate. Orice leziune proeminenta persistenta, care sangereaza cu usurinta si reapare, sau al carei aspect se modifica (pata pigmentata care prezinta diferite culori, cu contur prost delimitat), chiar daca se afla pe o parte descoperita a corpului, trebuie sa conduca Ia o consultatie. Un cancer al pielii trebuie sa fie indepartat pe cale chirurgicala; in unele cazuri este asociata o chimioterapie (epiteliom spinocelular care a antrenat formarea de metastaze, melanom). Prevenirea consta in evitarea expunerii la soare si in protejarea pielii cu lapte si creme de tip ecran total, si aceasta incepand chiar de la varsta tineretii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer al pleurei - enciclopedia universala

Cancer al pleurei:  Proliferare de celule tumorale in tesutul pleural. Cancerul primitiv al pleurei. Acesta este mezoteliomul pleural, tumora maligna a carei frecventa este in crestere. El provine in 70% dintre cazuri din inhalarea amiantului (azbestoza), la care sunt supusi subiectii care lucreaza in numeroase sectoare industriale (extragerea si impletirea amiantului, constructii navale, izolarea cladirilor). Primele semne apar dupa aproximativ 35 de ani dupa expunere, care este uneori foarte scurta (cateva luni): dureri intr-o parte a toracelui, pleurezie (efuziune de lichid intre cele doua foite ale pleurei). Nu exista vreun tratament cu adevarat eficace al mezoteliomului, care invadeaza treptat peretele toracelui si plamanului. O depistare precoce a subiectilor expusi riscului, care ar permite utilizarea rapida a noilor medicamente ca interferonul, ar duce, in viitor la incetinirea evolutiei acestei boli. Cancerul secundar al pleurei. Acesta este cauzat, in general, de metastazele unui cancer al bronhiilor, al sanului, al uterului, al ovarului sau al tubului digestiv. El se manifesta aproape intotdeauna printr-o pleurezie (care se traduce printr-o gafaiala la efort) si printr-o alterare a starii generale a bolnavului. Tratamentul consta, pe de o parte, in tratarea cancerului primitiv (chimioterapie, hormonoterapie), pe de alta parte in evacuarea lichidului pleural prin punctie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 33 34 35

36

37 38 39 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct