Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 40

Cancer de vezica - enciclopedia universala

Cancer de vezica:  Tumora maligna care se dezvolta pe seama epiteliului vezicii. Tumorile vezicale maligne sunt favorizate de expunerea prelungita la agenti carcinogeni intre care cei mai cunoscuti sunt tutunul (riscul de aparitie a unei tumori vezicale la un mare fumator este de 10 ori mai mare decat la medie) si anumiti coloranti ca anilina (colorant utilizat in fabricarea cemelurilor, vopselelor si colorantilor pentru lemne si piele). O tumora maligna a vezicii se traduce printr-o hematurie (prezenta de sange in urina) si, foarte des, printr-o cistita. Tumorile vezicale maligne, atunci cand nu sunt metastaze, necesita o cistectomie (ablatia chirurgicala a vezicii) completata cu o cistoplastie (reconstruirea unei vezici) sau printr-o derivatie urinara abdominala (ureterostomie, indeosebi). Atunci cand tumora a dat metastaze, tratamentul sau consta in chimioterapie pe cale generala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer de vulva - enciclopedia universala

Cancer de vulva:  Cancer care atinge vulva femeii sub forma unui carcinom epidermoid (cancer dezvoltat pornind de la epiteliu). Cancerul de vulva, putin frecvent, atinge indeosebi femeia in varsta. Mancarimile vulvare sau prezenta unei mici ulceratii pot atrage atentia. Tratamentul consta de cele mai multe ori intr-o ablatie a vulvei (vulvectomie), partiala sau totala. Tratamentul preventiv consta in respectarea igienei corporale, o supraveghere ginecologica regulata (anumite forme de cancer al vulvei sunt, in fapt, precedate de leziuni precanceroase care pot fi depistate printr-un examen ginecologic), distrugerea leziunilor virale (in particular a condiloamelor) prin laser cu dioxid de carbon sau prin tratament chimic (azot lichid, podofilina) si ablatia imediata a leziunilor precanceroase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer medular de tiroida - enciclopedia universala

Cancer medular de tiroida:  Cancer al glandei tiroide dezvoltat pe seama celulelor C ale acestei glande, care secreta calcitonina (hormon care micsoreaza nivelul de calciu din sange).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancerologie - enciclopedia universala

Cancerologie:  Specialitate medicala care sc consacra studiului si tratarii cancerelor. Ansamblu de masuri care vizeaza lupta impotriva expunerii la factorii de risc ai carcinogenezei (preventia primara) si tratarea starilor pre-canceroase (preventia secundara). Factorii de risc sunt definiti plecand de la anchetele epidemiologice retrospective si prospective. Bolile ereditare, predispunand la un cancer, si tumorile al caror risc este transmis ereditar nu stau la originea decat a putine forme de cancer. In schimb, 90% dintre cancere sunt legate de factori exteriori sau de mediu. Cancerele consecutive poluarii sau unei expuneri profesionale sunt estimate la 10%. Modul de viata, comportamentul individual constituie cauza in mai mult de 80% dintre cancere. Preventia primara se bazeaza pe modificarea modurilor de viata si de comportament, factorii de risc cei mai frecventi. Tutunul este raspunzator de 30% din totalitatea deceselor prin cancer. Mai mult de 90% dintre cancerele bronhopulmonare, prima cauza de mortalitate prin cancer din lume, si cancerele cailor aerodigestive (cancere orofaringolarin-geene si esofagiene) ii sunt direct imputabile. Alcoolismul, nu direct carcinogen, dar foarte des asociat tabagismului, are un rol de cofactor multiplicativ de risc pentru cancerele cailor aerodigestive superioare: tHO dintre acestea se observa la indivizii consumatori de alcool si de tutun. Alimentatia, atunci cand este bogata in grasimi saturate si in proteine, si saraca in fibre, multiplica riscul cancerelor digestive (stomac, colon si rect), dar si pe cel al cancerelor hormonodependente (san, endometru, prostata). Un consum excesiv de alimente afumate majoreaza riscul cancerului de stomac. Alti factori de risc, ca expunerile prelungite la soare sau infectiile cu papilomavirus (boli virale transmisibile sexual), favorizeaza, respectiv, aparitia cancerelor cutanate, in special a melanoamelor maligne, si a cancerelor ano-genitale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 37 38 39

40

41 42 43 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct