Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 41

Cancerul cailor biliare - enciclopedia universala

Cancerul cailor biliare:  Tumora maligna care atinge vezicula biliara sau calea biliara principala sub forma unui adenocarcinom (cancer al tesutului glandular). Cancerul veziculei biliare afecteaza subiectii in varsta si se dezvolta la unii pacienti plecand de la un adenom (tumora benigna) care se transforma in adenocarcinom. Simptome sl semne apar tardiv, la cateva luni dupa instalarea cancerului; ele constau in greturi si vome, un icter, o pierdere in greutate, prezenta unei mase palpabile in regiunea superioara dreapta a abdomenului si dureri in aceasta regiune, iradiind uneori spre umarul drept. Odata aparut, cancerul veziculei biliare se intinde rapid la ficat, Ia duoden, la ganglionii din vecinatate si uneori la colon. Tratamentul consta in ablatia veziculei biliare. Pacientii care au o litiaza biliara trebuie supravegheati, dar riscul de cancerizare este prea mic pentru a justifica o colecistectomie (ablatia veziculei biliare) preventiva in mod sistematic. Cancerul caii biliare principale este o tumora maligna care blocheaza scurgerea bilei la inaltimea canalului coledoc. Aceasta tumora antreneaza un icter, o febra, mancarimi si dureri. Tratamentul este, in principal, chirurgical si poate fi curativ (ablatia zonei tumorale cu restabilirea continuitatii biliare) sau paliativ, el vizeaza atunci mentinerea scurgerii bilei cu scopul de a regresa icterul si mancarimile, interventia constand in amplasarea unei proteze din material plastic care ocoleste tumora.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Candea, Virgil - enciclopedia universala

Candea, Virgil:  (n. 29 aprilie 1927, Focsani) - istoric al culturii. A absolvit Dreptul, Filosofia si Teologia la Bucuresti. Director al Secretariatului AsociatieiInternationale de Studii Sud-Est Europene (1963-1968) , secretar al Asociatiei Romania (1972-1990) , profesor la Universitatea Bucuresti, la Institutul de Arte plastice'Nicolae Grigorescu' si la Facultatea de Teologie, invitat la Universitatile din Beirut, Strassbourg, Institutul Universitar Orientaldin Neapole, Institutul de inalte Studii Europene din Geneva. Membru al Academiei (1993) , vicepresedinte al ei (din 1998) . S-a ocupat de cultura si literaturaromana veche: Les icones melkites, 1969, Beirut; Stolnicul intre contemporani, 1971, Muntele Athos, Prezente romanesti, 1979; Ratiunea dominanta, Contributii la istoria umanismului romanesc, 1979; Marturii romanesti peste hotare, Mica enciclopedie de creatii romanesti si de izvoare despre romani in colectii din strainatate, Albania - Grecia, 1991. A descoperit, in S.U.A., manuscrisul Istoriei Imperiului Otoman a lui Dimitrie Cantemir. A editat editiile de Opere Dimitrie Cantemir si Alexandru Odobescu. A tradus Dante Alighieri -Opere minore, 1971 si Fr. Bacon. A coordonat editarea, sub egida Academiei Romane, a Tratatului de istorie aRomaniei, opt volume, finalizat in 2004.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Candidoza - enciclopedia universala

Candidoza:  Orice boala cauzata de proliferarea ciupercilor levuriforme din genul Candida. Candidozele cutanate si ale mucoaselor. Acestea se pot prezenta sub trei aspecte cracteristice: candidozele bucale se traduc cel mai des printr-un muguet: dupa o faza acuta in care limba si fata interna a obrajilor sunt de un rosu aprins, uscate si lucioase, apar depuneri albicioase cremoase, care se desprind daca sunt raclate cu apasatorul de limba si care pot innegri limba; candidozele cutanate sunt localizate la nivelul plicilor corpului si sunt favorizate de macerare. Ele se traduc printr-un intertrigo, leziune care incepe din profunzimea plicii, care devine rosie, zemuinda si pruriginoasa, se intinde simetric de o parte si de alta a unui guleras albicios. Candidozele cutanate pot sa se dezvolte, de asemenea, la baza unghiilor, unde provoaca o turniola (panaritiu superficial), sau complica un eritem fesier al sugarului; candidozele genitale se traduc, la femeie, printr-o vulvovaginita cu pierderi albicioase, iar la barbat printr-o balanita cu aparitia unei secretii albe cremoase in santul situat intre gland si preput, mancarimi si scurgere uretrala frecventa. Diagnosticarea candidozelor pielii si mucoaselor se bazeaza pe analizarea pre-levatelor, cu examinare directa sau dupa cultivare. Infectia este tratata prin aplicarea de antifungice locale prescrise sub forma de creme, de pomezi, de solutii sau de ovule, in functic de localizare. Un tratament sistematic al partenerului se impune in caz de candidoza genitala. Tratamentul cu antifungice generale este necesar in formele severe sau recidivante. Candidozele profunde. Acestea sunt consecutive propagarii unei candidoze a pielii sau a mucoaselor care disemineaza pe cale sangvina sau plecand de la o perfuzie si se manifesta la subiectii imunodeprimati, la pacientii dotati cu corpuri straine definitive (proteza valvulara cardiaca, cateter intravenos) si la heroinomani. Ele pot sa atinga creierul (meningita, abces al creierului), ochiul (retinita septica, endoftalmie), inima (endocardita), plamanii, ficatul, splina, rinichii si caile urinare superioare. Candidoza orofaringeana are drept complicatie frecventa o atingere a esofagului cu disfagie (jena la deglutitie). Diagnosticarea se face prin punerea in evidenta a levurilor prin examen direct si prin cultivarea pe mediul specific a prelevatelor, ceea ce permite identificarea speciilor. Examenul serologic (cautarea anticorpilor anti-Candida) se dovedeste adesea putin operant ca mijloc de diagnosticare. Tratamentul face apel la antifungice pe cale locala sau generala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Candrea, Ion Aurel - enciclopedia universala

Candrea, Ion Aurel:  (n. 7 noiembrie 1872, Bucuresti - d. 15 septembrie 1950, Paris) - lingvist. A absolvit Literele si Filologia la Bucuresti, s-a specializat la Paris, la Sorbona si Ecole Pratique des Hautes Etudes (i-au fost profesori Gaston Paris, Jules Gilieron, Paul Meyer) . A fost profesor la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii Bucuresti. Fondator al Societatii Filologice (1905) , impreuna cu Ovid Densusianu. S-a ocupat de folclor: Povesti din diferite locuri locuite de romani, 1909; Poezii populare din diferite locuri locuite de romani, 1910; Iarba fiarelor, 1928; Folclorul medical roman comparat , 1944. A tiparit, cu Ovid Densusianu si Th. Sperantia, culegerea de texte populare Graiul nostru, 2 vol., 1906-1908.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 38 39 40

41

42 43 44 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct