´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 52

Capra Ibex - enciclopedia universala

Capra Ibex:  este o capra de munte de talie mare, care are doua coarne lungi, inelate si incovoiate spre spate (ele ating lungimea de 1 metri la masculi). Ea se catara si sare din stanca in stanca cu o agilitate si o energie incredibile: abia ti-ai dat seama de prezenta ei si a si disparut! Traieste in cete de circa 10 indivizi (femele si masculi) si se hraneste cu plante. Iarna, cetele coboara de pe varfuri pentru a se adaposti in paduri. Capra ibex se hraneste atunci mai ales cu licheni si muschi; cateodata poate sa dezgroape si cateva smocuri de iarba, scurmand zapada. Tot iarna, cetele de masculi si de femele se intalnesc si incepe sezonul de imperechere. Masculii se infrunta atunci cu lovituri de coarne pentru a-si atrage favorurile femelelor. La sfarsitul primaverii, femela naste 1 sau 2 pui care urca impreuna cu ea spre piscurile muntilor pentru a-si petrece acolo vara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Capra Muntilor Stancosi - enciclopedia universala

Capra Muntilor Stancosi:  este o capra bondoaca are blana deasa si picioarele scurte si traieste in vestul Canadei. Ea escaladeaza stancile cu multa agilitate. Pentru a o putea observa, trebuie sa te catari la cel putin 2.000 metri altitudine! Masculul (tapul) si femela (capra) au amandoi coarne mici, ascutite ca niste pumnale. Capra Muntilor Stancosi paste in grup. Ceata este condusa de o femela insotita de iezii sai, in afara perioadei imperecherilor, cand conducerea cetei este preluata de un mascul! Tapul are craniul mai degraba subtire si fragil; in timpul luptelor, el evita sa atace cu capul inainte, asa cum o fac in general rudele sale, caprele ibex si muflonii. De altfel, el evita in general luptele si prefera sa rezolve problemele de dominare prin parade. Principalii inamici ai caprei Muntilor Stancosi sunt puma, acvila regala (care ataca iezii) si, mai rar, ursul si omul (care o vaneaza ca trofeu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Capra neagra (Rupicapra rupicapra) - enciclopedia universala

Capra neagra (Rupicapra rupicapra):  Este la noi regina piscurilor inalte si stancoase. Datorita abilitatilor ei deosebite de a se catara o putem vedea acolo unde nu credeam ca ar putea ajunge vreodata vreo urma de animale salbatice. Ea nu a trait dintodeauna numai pe piscurile golase insa expansiunea omului si dezvoltarea turismului au facut-o sa se refugieze iin aceste locuri retrase. Desi am putea fi tentati sa credem ca izolarea si zonele greu accesibile in care traieste o feresc de probleme si pradatori, lucrurile nu stau deloc asa. Numarul caprelor negre a scazut constant iar in unele zone a disparut in totalitate. Daca pradatorii naturali sunt relativi putini, lacomia unor vanatori a facut ca in acest moment capra neagra sa fie amenintata cu disparitai. In momentul de fata ea este declara monument al naturii si este protejata prin lege. Cu putin noroc capra neagra mai poate fi vazuta astazi in Muntii Rodnei, Piatra Craiului, Bucegi, Fagaras, Retezat. Aici le putem intalni in turme mici, conduse de o femela batrana si experimentata. Tapii au rol de santinela si la cea mai mica amenintare dau alarma pentru toata turma. Desi dupa nume am crede ca este de culoare neagra predominat,capra neagra este de culoare bruna inchis in timpul iernii si de culoare mai deschis, spre un galben-brun pe timpul verii. Pe cap vom putea vedea o alternanta a culorilor alb si brun inchis. Atat femela cat si masculul prezinta coarne mici,neramificate, curbate la capete de culoare neagra pe care nu le schimba niciodata. Imperecherea are loc in lunile octombrie si noiembrie iar dupa o gestatie de 180 de zile femela fata 1-2 iezi. Sporul este destul de scazut,undeva la 10 %,datorat atat pradatorilor naturali cat si a conditiilor climaterice deosebite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Capra-neagra - enciclopedia universala

Capra-neagra:  are o banda inchisa pe spinare si o alta la nivelul ochilor. Mai putin agila pe stanci decat ruda sa, capra ibex, acest rumegator nu se descurca totusi deloc rau. Se deplaseaza in cete de 5 pana la 30 de indivizi, in general la altitudini intre 1.000 si 3.000 metri. Este capabila sa urce o panta cu o diferenta de nivel de 1.000 metri in 15 minute! Isi petrece vara la limita zonelor inzapezite. Iarna, coboara in paduri pentru a se feri de vant si a-si gasi aici hrana, constituita din ierburi, muguri, muschi si ace de conifere. Perioada de rut se intinde din noiembrie pana in decembrie. Masculul, pentru a-si marca teritoriul, raspandeste atunci un miros puternic, produs de glandele situate la baza coarnelor. In mai, femela naste un pui (foarte rar 2) dupa 6 luni de gestatie. Unele specii de capre-negre sunt amenintate cu disparitia. Intr-adevar, aceste animale au fost vanate excesiv, pentru placerea vanatorii si pentru pielea lor moale si supla din care se face celebra piele de capra-neagra.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 49 50 51

52

53 54 55 »
«

»