Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 57

Caragiu-Marioteanu, Matilda - enciclopedia universala

Caragiu-Marioteanu, Matilda:  (n. 20 iulie 1927, Hrupisti, Grecia) - lingvista. Familie de aromani migrata in Romania in 1928. A studiat Filologia la Universitatea Bucuresti si a fost apoi profesor al Universitatii. Membru corespondent al Academiei Romane, 1993. Lucrari: Fonomorfologie aromana. Studiu de dialectologie structurala, 1968; Compendiu de dialectologie romana, 1975, Premiul Academiei Romane. A editat Liturghier aromanesc. Manuscris anonim inedit, 1962, evidentiind astfel vechimea si soliditatea culturala a graiurilor romanesti de la sud de Dunare; A scris Compenidiu de dialectologie romana (nord- si sud-dunareana) , 1975. A cules poezie populara aromaneasca: Di nuntru

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Caraion, Ion - enciclopedia universala

Caraion, Ion:  (n. 24 mai 1923, satul Rusavat, com. Viperesti, jud. Buzau - d. 21 iulie 1986, Lausanne, Elvetia; nume la nastere Stelian Diaconescu) - poet. Absolvent al Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti. Redactor la Timpul, Ecoul, Lumea, Contemporanul. In Elvetia (unde s-a stabilit in 1983) a editat revistele 2 plus 2, Don Quichotte, Correspondences (1983, revista de poezie in sase limbi, dupa modelul revistei Agora) . A facut inchisoare in perioada 1950-1955 si 1958-1964 (in acest proces fiind initial condamnat la moarte) . A scris o lirica protestatara, dominata de obsesia razboiului si deschisa intrebarilor existentiale: Panopticum, 1943, debut, confiscat de cenzura; Cantece negre, 1945; Dimineata nimanui, 1967, Necunoscutul ferestrelor, 1969, Premiul Academiei; Cimitirul de stele, 1971; Frunzele din Galaad, 1973; Palarierul silabelor, 1976; Lacrimi perpendiculare, 1978; La terre a mange sesfrontieres (Pamantul si-a inghitit hotarele) , 1985; Apa de apoi, postum, 1991, Bucuresti; Omul profilat pe cer, postum, 1992, Bucuresti; Le livre de poemes perdus suivi de eau d 'oiseaux et autres poemes (Cartea poemelor pierdute urmata de Pielea pasarilor si alte poeme postum) , 1995. A scris si eseuri: Eseu, 1966; Bacovia, Sfarsitul continuu, 1977; Insectele tovarasului Hitler, 1982, Munchen si a tradus din Scherwood Anderson, Marcel Aime, Dumas Tatal, Baudelaire, Valery, Whittman, Sandburg s.a.: Spoon River Anthology - Antologia Raului Lingurii, 1979, Premiul Uniunii Scriitorilor. S-a incheiat editarea Jurnalului, 3 vol., 1980-1998, Bucuresti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Caraman, Petru - enciclopedia universala

Caraman, Petru:  (n. 14 decembrie 1898, com. Varlezi, jud. Galati - d. 9 ianuarie 1980, Iasi) - folclorist. A absolvit Literele siFilosofia la Iasi, avandu-i profesori pe G. Ibraileanu, Al. Philippide, Ion Petrovici, Dimitrie Gusti. Specializari la Varsovia, Lwow, Cracovia (1925-1928) . Director al Institutului Roman din Sofia (1934-1937) , profesor de slavistica la Universitatea din Iasi. Membru post mortem al Academiei (1991) . A publicat lucrari de folcloristica si etnografie comparata: Datinile romanesti, in limbafranceza, 1934; Descolindatul in sud- estul Europei, 2 vol., 1981; Colindatul la romani, slavi si alte popoare, 1938, postum.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Carasul (Carassius auratus) - enciclopedia universala

Carasul (Carassius auratus):  Este fratele mai mic al crapului cu care se aseamana foarte mult. Un incepator in ale pescuitului poate confunda usor exemplarele tinere de crap (ciortanii) cu carasul. Ca diferente majore putem spune despre caras ca nu ajunge la dimesiuni asa mari si nu prezinta mustati ca si crapul. Gura carasului nu mai prezinta acele buze carnoase si nu se poate alungi sub forma de tub, caracteristica specifica crapului. Carasul mai poate fi confundata usor si cu caracuda (carasius carasius) fata de care este foarte greu de diferentiat. La caras prima radie a inotatoarei dorsale prezinta 10-11 zimti in timp ce la caracuda aceeasi radie prezinta 25-29 de zimti. Se mai disting si prin culoare, caracuda are o culoare ruginie in timp ce carasul tinde spre un colorit argintiu. Carasul are corpul alungit cu capul scurt, solzii sunt mari si grosi si bine fixati. Partea dorsala a corpului este mai inchisa la culoare iar spre burta devine de culoare argintie. Coloritul carasului difera in functie de mediul in care traieste. Dimensiunile carasului depind mult de abundenta hranei in zonele in care traieste. Daca are hrana din belsug poate ajunge frecvent la greutati de 400-800gr si in mod exceptional la 2-3 kg. Hrana carasului este foarte variata ceea ce il face un peste extrem de adaptabil. Se hraneste atat cu materii vegetale cat si cu larve, viermi, insecte acvatice, crustacee, moluste, icre. Carasul este recunoscut pentru faptul ca afecteaza mediul in care se adapteaza pentru ca de cele mai multe ori se impune in fata speciilor endemice pentru ca este mult mai agresiv, mai indraznet si mai adaptabil. In apele de ses tinde sa ocupe locul caracudei iar in apele de munte afecteaza serios populatiile de salmonide (pastravii) prin faptul ca le consuma icrele care au o perioada mare de incubatie si sunt expuse un timp indelungat. Carasul este pestele cel mai cautat de catre pescarii amatori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 54 55 56

57

58 59 60 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct