´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 66

Carmen Sylva - enciclopedia universala

Carmen Sylva:  (29 decembrie 1843, Neuwied, Prusia 1916 - d. 18 februarie 1916, Curtea de Arges; nume la nastere Elisabeta Paul Otilia de Wied) pseudonim literar alreginei Elisabeta a Romaniei (1881-1914) - poeta, prozatoare, traducatoare. Inrudita cu tarii Rusiei. A inceput sa scrie la sugestia lui Vasile Alecsandri. Membra de onoare a Academiei Romane (1881) . Lucrari: Povestile Pelesului, 1884; Novellen, 1885. Prietena cu Mite Kremnitz, cumnata lui Titu Maiorescu, cu care a intretinut o bogata corespondenta. A desfasurat o bogata activitate caritabila si de sustinere a culturii romane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Carne - enciclopedia universala

Carne:  Aliment furnizat de carnea si viscerele de mamifere si pasari. Carnea este un aliment de mare interes dietetic, in special datorita continutului sau bogat in proteine de buna valoare nutritionala (de la 18 la 20 grame in medie pe 100 grame carne), in fier (prezent sub forme deosebit de bine asimilabile de catre organism), in zinc si alte minerale ca vitaminele, in principal cele ale grupului B Valoarea sa energetica, variind dupa speciile animale si dupa bucata, depinde in mare parte de continutul sau in lipide: de la 110 (cal, vaca slaba, pui, bibilica) pana la 500 kilocalorii (mezeluri) pentru 100 grame produs, cu un continut in lipide care poate varia de la 2 la 47%. Contrar unei opinii raspandite, "carnea alba" (pui, bibilica, vitel, iepure de casa etc.) este tot atat de bogata in proteine ca si carnea "rosie" (cal, vaca etc.). Astfel, valoarea nutritionala a carnii de pasare este apropiata de cea a altor carnuri: ea aduce intre 110 (pui, bibilica, porumbel) si 230 (rata, gasca) kilocalorii pentru 100 grame carne si furnizeaza intre 17, 5 si 23 grame de proteine si intre 2, 5 si 18 grame de lipide; aceste lipide sunt, in principal, localizate in pielea animalului si sunt compuse in cea mai mare parte din acizi grasi mononesaturati, care au un efect favorabil asupra HDL colesterolului supranumit si "colesterol bun".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Carneci, Magda - enciclopedia universala

Carneci, Magda:  (n. 1955 ) poet si critic de arta. Fiica lui Radu C. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucuresti si si-a luatdoctoratul la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, 1997. Publica versuri postmoderniste si volume de critica de arta: Hipermateria, 1980; Ion Tuculescu, 1984; O tacere asurzitoare, 1985; Lucian Grigorescu, 1989; Haosmos, 1992; Arta anilor '80. Texte despre postmodernism, 1996; Psaume, Marsilia, 1997; Poeme / Poems, 1999; Poeme politice, 2000; Artele plastice in Romania 1945 1989, 2000. Este presedinta a boardului Centrului International pentru Arta Contemporana (CIAC) , presedinta a AICA (Association Internationale des Critiques d'Art) sectia romana, co-director al revistei de arte vizuale contemporane "Artelier".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Carneci, Radu - enciclopedia universala

Carneci, Radu:  (n. 13 februarie 1930, satul Valea lui Lal, com. Pardosi, jud. Buzau) - poet. A absolvit Silvicultura la Brasov. A fost redactor sef al revistei Ateneu, Bacau, secretar al Uniunii Scriitorilor, redactor la revista Contemporanul. A publicat versuri in care celebreaza iubirea ca motiv central al existentei: Noi si soarele, 1963, debut; Orga si iarba, 1966; Gradina in forma de vis , 1970; Cantand dintr-un arbore, 1971, Premiul Uniunii Scriitorilor; Heraldica iubirii , 1975; Hora anotimpurilor, 1979, PremiulAcademiei; Sectiunea de dor, 1980; Sonete , 1983; Clipa eterna, 1988. A tradus in romaneste Leopold Sedar Senghor, Khalil Gibran, Cantarea cantarilor s.a. Decorat cu Meritul Cultural, 2004.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 63 64 65

66

67 68 69 »
«

»