´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 98

Celiac - enciclopedia universala

Celiac:  Califica ceea ce se raporteaza la cavitatea abdominala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Celiochirurgie - enciclopedia universala

Celiochirurgie:  Tehnica chirurgicala ce permite sa se intervina sub controlul unui endoscop (tub dotat cu un sistem optic) care se introduce in cavitatea abdominala. Aceasta metoda operatorie constituie extinderea la chirurgie a unei tehnici de diagnostic, cetioscopia. Aplicata initial la interventiile efectuate pe aparatul genital feminin, celiochirurgia s-a extins la numeroase regiuni si organe. Celiochirurgia se practica in mediu spitalicesc, sub anestezie generala. Pentru interventiile practicate in abdomen, cele mai frecvente, se introduce intr-o prima etapa, printr-un ac infundat in ombilic sau in regiunea subcostala stanga, dioxid de carbon cu scopul de a realiza un pneumo-peritoneu (spatiu mare gazos care indeparteaza peretele viscerelor si permite manipularea instrumentelor). Un trocar (instrument in forma de poanson, montat pe un maner si continut de o canula) este apoi introdus prin regiunea ombilicala cu scopul de a permite trecerea endoscopului. Acesta este legat la o camera TV; imaginea poate fi urmarita pe un ecran si, eventual, inregistrata pe caseta video. Alte trocare, cu calibrul de la 5 la 12mm, sunt introduse in diferite puncte ale peretelui pentru a permite trecerea instrumentelor necesare interventiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Celioscopie - enciclopedia universala

Celioscopie:  Tehnica de explorare constand in introducerea prin peretele abdominal a unui endoscop (tub dotat cu un sistem optic) cu intentia de a observa organele abdominale si de a practica prelevari. Termenul laparoscopie este intrebuintat mai ales pentru a califica explorarea partii superioare a abdomenului (ficat, in particular), in timp ce termenul celioscopie se aplica mai curand explorarii bazinului mic. Celioscopia este utilizata pentru a descoperi unele cauze ale sterilitatii, pentru a preleva ovule sau pentru a le reimplanta odata fecundate cu ocazia fecundatilor artificiale, pentru a diagnostica o sarcina extra-uterina, o salpingita (infectia trompelor), natura unui chist ovarian. Celioscopia se practica sub anestezie generala dupa injectarea de dioxid de carbon in cavitatea peritoneala. Endoscopul este apoi introdus printr-o mica incizie ombilicala de aproximativ 1 centimetru. Aparatul este legat la o camera TV care transmite aceste imagini pe un ecran si poate sa le inregistreze pe o caseta video. O celioscopie, care dureaza intre 15 si 30 de minute, necesita o spitalizare de o zi. Acest examen este remarcabil de bine suportat multumita inciziei sau inciziilor sale foarte mici. La trezire nu se simte nici o durere, ci doar o usoara balonare, din cauza injectarii de dioxid de carbon in abdomen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Celti - enciclopedia universala

Celti:  Triburi indo-europene, care formau in mileniul I i.Hr. majoritatea populatiei din Europa apuseana si centrala; sunt creatorii culturii La T

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 95 96 97

98

99 100 101 »
«

»