´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 99

Celtiberi - enciclopedia universala

Celtiberi:  Popor antic format din amestecul iberilor cu celtii in zona nordica si centrala a Spaniei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Celula - enciclopedia universala

Celula:  Element constitutiv fundamental al oricarei fiinte vii. Majoritatea celulelor umane se dovedeste a avea o structura asemanatoare, compusa din trei elemente principale. Nucleul celulei contine ADN, suportul informatiei genetice. Citoplasina este o materie fluida, continand numeroase organite (mitocondrii, ribozomi etc.) implicate in toate activitatile functionale (metabolism) ale celulei. Membrana celulara este un invelis extern care separa celula de mediul exterior si joaca un rol major in schimburile de materie (reglarea trecerii substantelor nutritive, a oxigenului, a bioxidului de carbon, a hormonilor etc.). Diviziunea celulara presupune reproducerea celulelor in doua moduri diferite, prin mitoza sau prin meioza. Mitoza este cea mai intalnita forma: cromozomii care se gasesc in nucleul celulei initiale sunt exact duplicati si transmisi intr-un numar egal celor doua celule-fiice. Meioza este un tip particular de diviziune celulara, specific ovulelor si spermatozoizilor: celulele-fiice nu dobandesc decat jumatate din materialul cromozomial al celulei mame. In plus, cancerele sunt caracterizate printr-o proliferare celulara anarhica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Celula de Combustibil - enciclopedia universala

Celula de Combustibil:  Componenta electro-chimica care produce curent electric cu ajutorul combustibililor potriviti, de tipul metanolului sau al hidrogenului in combinatie cu oxigenul. In acest fel, ea poate pune in miscare un eletromotor si, astfel, un vehicul. Cea mai mare problema este pretul sau ridicat, care nu scade nici macar la productia in serie. Cu toate acestea, din considerente de imagine, producatorii de automobile nu le impun clientilor costurile complete. Centimetru cub (cc) Masura europeana pentru capacitatea cilindrica a motorului. 1.000 cc = 1 litru = 61 toli (inch) cubi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Celulita - enciclopedia universala

Celulita:  Modificare sau alterare vizibila a tesutului cutanat sau subcutanat, uneori de origine inflamatorie. Termenul de celulita desemneaza doua afectiuni care nu au nici o legatura intre ele: celulita in sensul obisnuit, zisa celulita estetica, si celulitele medicale, care acopera la randul lor mai multe boli. Celulita estetica. Este vorba de o modificare a pielii provocata de depuneri de grasime subcutanata. Mai frecventa la femei, celulita este rezultatul mai multor cauze care pot fi asociate: ereditatea, aportul caloric prea mare, retentia de apa. Acest din urma factor provine la randul lui dintr-o dereglare hormonala, excesul de estrogeni, manifestandu-se in particular inaintea fluxului menstrual si in timpul sarcinii, dintr-o insuficienta a circulatiei venoase sau limfatice, sau dintr-un factor mecanic constituit din purtatul imbracamintei prea stramte. Totusi, aparitia unei celulite in forma sa moderata este un proces fiziologic normal, care priveste 90% dintre femei. Celulita apare la pubertate; ea este atunci tare si sensibila, pielea devenind rosie si granuloasa pe pulpe si pe fese. Intre 25 si 50 de ani, ea devine moale, apoi flasca, apar bule subcutanate care apoi se accentueaza; pielea ia din ce in ce mai mult un aspect capitonat numit "coaja de portocala". Se incearca o corectare a tuturor factorilor in cauza. Un regim moderat poate da rezultate, dar nu trebuie sa-i supraestimam eficacitatea, deoarece el actioneaza in primul rand asupra adipocitelor (celulele grasoase) situate in afara regiunilor celulitei. Poate fi, de asemenea, corectat un dezechilibru hormonal sau vascular si se recomanda purtatul hainelor largi. Esecurile sunt frecvente si sunt preconizate uneori metode manuale (masaje), o distrugere a adipocitelor prin injectii sau ultrasunete, o interventie chirurgicala. Aceste tehnici, care n-au facut obiectul unei verificari stiintifice, provoaca propriile lor efecte nedorite, ca, de exemplu, riscul unor sechele dizgratioase. Se impune o anumita prudenta, atata vreme cat celulita este doar o problema estetica si fara vreo incidenta patologica. Celulita infectioasa. Este vorba de o infectie acuta sau cronica a tesutului subcutanat. Este o infectie de origine bacteriana, cel mai des cu streptococ, uneori cu stafilococ auriu sau cu diferiti germeni Gram negativi, consecutiva unei plagi cutanate. Ea se manifesta, de obicei, sub forma unei mari zone rosii, calde si dureroase, afectand mai ales membrele inferioare, asociata cu o febra, cu frisoane si cu o stare de indispozitie generala. O celulita infectioasa necesita o spitalizare de urgenta; ea este tratata prin administrarea de antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 96 97 98

99

100 101 102 »
«

»