Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 100

Dobrogeanu-Gherea, Constantin - enciclopedia universala

Dobrogeanu-Gherea, Constantin:  (n. 21 mai 1855, Slavianka, Rusia - d. 7 mai 1920, Bucuresti; nume la nastere: Solomon Katz) - critic si teoretician literar. Originar din Rusia, unde a purtat numele de Konstantin Kass, a facut gimnaziul la Ekaterinoslav si Facultatea de Stiinte ca audient la Harkov. Narodnic, a fost expulzat. A trecut granita si-a venit la Iasi, apoi a calatorit in Elvetia. Din 1876 se stabileste la Bucuresti si participa la intemeierea primelor cercuri socialiste. in 1877 e rapit de rusi si deportat in Siberia, de unde evadeaza. Se intoarce la Bucuresti in 1879. A capatat cetatenie romana lainterventia expresa a lui Titu Maiorescu. Membru de onoare post mortem al Academiei (1948) . A fost principalul propagator al marxismului si socialismului in Romania: Neoiobagia, 1910; Socialismul in tarile inapoiate, 1911 si principalul adversar al lui Titu Maiorescu pe taram literar: Personalitatea si morala in arta, 1886; Asupra criticei, 1887; Tendentionismul si tezismul in arta, 1887. A scris studii despre Cosbuc, I. L. Caragiale. RevistaContemporanul a promovat ideile gheriste.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

DOC - enciclopedia universala

DOC:  (DOCument) - extensie de fisiere de tip document intalnita, de regula, sub Microsoft Word.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

DOHC - enciclopedia universala

DOHC:  Abreviere preluata din limba engleza pentru Double OverHead Camshaft (doi arbori cu came in chiulasa). Se foloseste, de regula, in sintagma motor DOHC, semnificand un motor cu doi arbori cu came in chiulasa: unul pentru actionarea supapelor de admisie si celalalt pentru actionarea supapelor de evacuare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Doina - enciclopedia universala

Doina:  Forma a cantecului popular liric, constituita ca specie aparte numai din punct de vedere muzical. - d. Cantemir s-a ocupat de aceasta forma a cantecului considerand ca, originar, numele ei este al unui zeu dac. Termen impus de Vasile Alecsandri si apoi de Urban Jarnik si A. Barseanu. Tipuri: de dragoste, de codru, din frunza, de urat, de jale s.a. Culegeri: V. Alecsandri - Poezii populare ale romanilor, 1866; Ion Pop Reteganul - Trandafiri si viorele, 1884; Jan Urban Jarnik si Andrei Barseanu - Doine si strigaturi din Ardeal, 1885.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 97 98 99

100

101 102 103 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct