´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 103

Domeniu de vizibilitate (al declaratiei unui nume) - enciclopedia universala

Domeniu de vizibilitate (al declaratiei unui nume):  Portiunea dintr-un program in care este valabila declaratia unui nume. Vizibilitatea poate fi statica (sau lexicala), insemnand ca declaratia numelui poate fi gasita prin examinarea textului programului, sau dinamica, cand aceasta declaratie este identificata luandu-se in consideratie pe baza lantului de apeluri, contextul curent din timpul executiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Domeniu informatic - enciclopedia universala

Domeniu informatic:  O multime de valori pe care le poate lua un camp al unei tabele a bazei de date. Stabilirea corecta a domeniilor este importanta atat pentru definirea schemei bazei de date, cat si pentru exprimarea cererilor (in cazul utilizarii unui limbaj de tipul calculului orientat pe domenii).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Domeniul lui Mary King - enciclopedia universala

Domeniul lui Mary King:  Este vorba despre cateva strazi din Edinburgh cu trecut sumbru, ascunse in Vechiul Oras medieval al Edinburghului, din Scotia. Acest loc, unde victime ale ciumei au fost lasate sa moara in secolul al XVII-lea, este cunoscut pentru pronuntatul fenomen poltergeist care se manifesta in limitela teritoriului sau. Turistii care viziteaza bizara locatie sustin ca o entitate invizibila ii atinge in mod sesizabil. Localnicii cunosc bine fenomenul si sustin ca vinovata de acesta se face fantoma unei fete pe nume Annie, ai carei parinti au plecat din oras in anul 1645, lasand-o prada ciumei. O mare cladire a fost construita pe "Domeniul lui Mary King" cu o suta de ani mai tarziu, iar de atunci locul este bantuit de stafia acestei fete. Spatiul s-a deschis pentru turisti in 2003.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dominant medical - enciclopedia universala

Dominant medical:  Se spune despre un caracter genetic (sau, prin extensie, despre gena care este purtatoarea acestuia) care se manifesta atunci cand este prezent in cariotipul unui subiect pe unul singur din cei doi cromozomi omologi. In celule, cromozomii exista in doua exemplare, si se intampla foarte des ca o gena sa se prezinte sub doua versiuni diferite (alele) pe fiecare dintre cei doi cromozomi. Atunci cand este cazul, cele doua versiuni intra in competitie pentru a se exprima. Daca ele sunt de forte inegale, doar una dintre ele se exprima in infatisarea individului: ea este numita atunci dominanta (alela dominanta), cealalta fiind calificata ca recesiva. Atunci cand o boala genetica este cu transmisie dominanta, este suficient ca un subiect sa fi primit de la unul dintre parinti un cromozom purtator al alelei dominante pentru ca boala sa se manifeste la el.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 100 101 102

103

104 105 106 »
«

»