´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 107

Donjon - enciclopedia universala

Donjon:  Turnul principal al unui castel medieval, bine intarit pentru a rezista unui asediu indelungat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dop de cerumen - enciclopedia universala

Dop de cerumen:  In mod normal, cerumenul este evacuat spontan. Totusi, el poate sa se acumuleze in fundul conductului auditiv extern, mai ales din cauza utilizarii betisoarelor cu vata (Coton-Tige), si poate provoca un dop care poate sta la originea unei iritatii, chiar a unei diminuari a acuitatii auditive. Evacuarea dopului de cerumen, uneori dificila, trebuie sa fie realizata de catre un medic fie prin aspiratie, fie prin irigare (spalatura), sau chiar prin extractie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dopaj - enciclopedia universala

Dopaj:  Utilizarea de substante dopante, substante care permit cresterea in mod artificial a performantelor sportive ale unui individ. De cele mai multe ori, substantele dopante sunt medicamente deturnate de la folosinta lor normala: stimulante (amfetamine, cofeina), analgezice, hormoni (anabolizanti, hormoni de crestere, corticosteroizi), betablocante. Dupa caz, ele permit diminuarea oboselii, cresterea volumului si fortei musculare sau chiar atenuarea senzatiilor dureroase ale subiectului. Efectele lor nedorite, numeroase si grave, variaza dupa natura substantelor. Ele pot fi de ordin cardiovascular (moartea subita in timpul competitiei, hemoragie cerebrala, hipertensiune arteriala), tumoral (tumori ale ficatului, ale prostatei), hormonal si genital (sterilitate, impotenta la barbat, virilizare la femeie), osos sau traumatic (oprirea cresterii la un adolescent, fracturi, rupturi de tendoane). Lista substantelor dopante a caror folosire este interzisa in competitii este fixata de catre fiecare federatie sportiva, care, de fapt, adopta de cele mai multe ori lista stabilita de catre Comitetul international olimpic. Sunt efectuate regulat controale antidopaj in timpul competitiilor si al antrenamentelor, de catre medici care au depus un juramant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dopamina - enciclopedia universala

Dopamina:  Neurotransmitator din grupa catecolaminelor, precursor de noradrenalina, avand un rol fundamental in creier pentru controlul motricitatii si utilizat in terapeutica pentru actiunea sa stimulanta asupra sistemului cardiovascular. Dopamina este utilizata in scopuri terapeutice pentru proprietati care le are putin in stare naturala. De fapt, utilizata ca medicament, dopamina difuzeaza in totalitatea organismului si nu doar in sistemul nervos. Ea are o actiune zisa inotropa pozitiva (cresterea fortei de contractie a inimii) si este atunci un medicament de urgenta in caz de stare de soc cardiogenic, infectios, hipovolemic sau traumatic. Administrarea sa, pe cale intravenoasa, este rezervata unor medici specialisti, reanimatori si cardiologi. Dopamina poate provoca greturi, varsaturi, crize de angor prin incetinirea circulatiei in arterele coronare, tulburari ale ritmului cardiac.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 104 105 106

107

108 109 110 »
«

»