´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 110

Dos-A-Dos - enciclopedia universala

Dos-A-Dos:  Automobil in care cei patru pasageri stau fata in fata sau spate in spate, aparut la inceputul secolului XX. Foarte rar intalnit in prezent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dosoftei - enciclopedia universala

Dosoftei:  (n. 26 octombrie 1624, Suceava - d. 13 decembrie 1693, Zolkiew, Polonia, azi Nesterov, Ucraina; nume la nasttere: Dimitrie Borala) - carturar. A facut Scoala Domneasca la Trei Ierarhi, fiind influentat de Varlaam.Calugarit la Probota (1648) . A fost mitropolitul Moldovei (1671-1674; 1675-1686) . A facut politica antiturceasca si filo- polona. Dupa batalia de la Stanilesti a fugit in Polonia cu arhivele de documente ale tarii, ajunse apoi la Petersburg (dupa ce Polonia a fost luata de rusi) si a fost excomunicat de patriarhul ortodox al Constantinopolului. A infiintat, cu sprijinul Patriarhiei din Moscova, o tipografie la Trei Ierarhi si a ramas drept creator al versului cult prin traducerea Psaltirei pre versuri tocmita, Uniew, 1673) , prima traducere in versuri a acestei lucrari in Rasaritul ortodox, pentru care a consultat o editie greceasca a Vulgatei si Psaltirea in versuri a lui Jan Kochanowski. A mai scris versuri originale la stema Moldovei: Stihuri la luminatul herb a Tarii Moldovei, care prefateaza Psaltirea, 1673, a tradus un fragment din drama Erofile a cretanului Chortasis si, pentru prima oara in romaneste, Istoriile lui Herodot.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dozare Biologica - enciclopedia universala

Dozare Biologica:  Masurarea concentratiilor unei substante intr-un lichid al organismului. O dozare biologica este indicata fie pentru a confirma sau a completa un diagnostic, fie pentru a supraveghea o boala cunoscuta. Lichidul prelevat poate fi natural (sange, urina, lichid cefalorahidian) sau patologic (efuziune in pleura, peritoneu, intr-o articulatie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

DPBX - enciclopedia universala

DPBX:  (Dial Private Branch eXchange) - centrala automata particulara / de bloc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 107 108 109

110

111 112 113 »
«

»