´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 112

DR-DOS - enciclopedia universala

DR-DOS:  (Digital Research - Disk Operating System) - este un sistem de operare pentru PC-uri conceput de firma americana Digital Research.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dracunculoza - enciclopedia universala

Dracunculoza:  Boala parazitara subcutanata cauzata de infestarea cu Dracunculus medinensis, numit si filarie de Medina, vierme de Guineea sau dragon. Dracunculus medinensis este un vierme din clasa Nematodelor, cu aspect filiform, care masoara intre 90 cm si un metru lungime, la varsta adulta. Dracunculoza se intalneste in Africa saheliana si in Orientul Apropiat. Contaminarea se face prin consumul de apa din eles-tee, mlastini, rauri care contin ciclopi (crustacee microscopice) infestati cu larva parazitului; larvele traverseaza peretele abdominal, apoi se implanteaza si isi efectueaza maturarea in tesutul subcutan, cel mai des la glezne. Filaria de Medina adulta, la aproximativ un an dupa contaminare, perforeaza pielea pentru a-si depune ouale, formand o basica sau o mica plaga pe glezna sau pe picior. Extremitatea viermelui este atunci vizibila in puroiul care se scurge. Aceasta plaga poate, in anumite cazuri, sa se suprainfecteze si sa favorizeze un tetanos. Viermele moare uneori de la sine, calcificandu-se; O radiografie permite atunci sa fie localizat. In alte cazuri, el provoaca o infectie articulara sau un abces subcutanat. Extirparea viermelui, prin ralarea progresiva pe un chibrit sau pe o ramurica de arbust, fara a-l rupe, se dovedeste a fi mijlocul cel mai eficace de a suprima parazitul, dar aceasta manevra este lenta si delicata. In completare trebuie administrat un tratament cu antibiotice. Prevenirea consta in fierberea apei si in filtrarea ei inainte de a fi consumata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dragan, Iosif Constantin - enciclopedia universala

Dragan, Iosif Constantin:  (n.20 iunie 1917, Lugoj) eseist. A absolvit Dreptul la Bucuresti si s-a specializat la Roma. Adept al politicii lui Ion Antonescu, membru al Garzii de Fier. Ramas in Italia dupa razboi, a intemeiat Compania Butan Gas. A infiintat un Centru de Studii Istorice la Venetia, care se ocupa, in principal, de tracologie, ca si de afirmarea prioritatilor romanesti in materie de economie si cultura. Detine Editura Nagard. Intre altele, sustinator al teoriei protocronismului cultivat de cercul Luceafarului in anii

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dragoman - enciclopedia universala

Dragoman:  Interpret, talmaci oficial folosit in trecut in tarile din Orient. Marele dragoman era dregatorul (in Imperiul Otoman) care se ocupa de relatiile diplomatice ale tarii cu statele europene.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 109 110 111

112

113 114 115 »
«

»