Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 113

Dragomir, Mihu - enciclopedia universala

Dragomir, Mihu:  (n. 24 aprilie 1919, Braila - d. 9 aprilie 1964, Bucuresti; nume la nastere: Mihail C. Dragomirescu) - poet. A facut studii la Academia Comerciala din Bucuresti. A fost redactor la Viata romaneasca si redactor sef la Luceafarul. A scris poeme romantice, dominate de sentimentul naturii si istoriei, in spirit umanist si ironic: Ruga de ateu, adica vorbe despre oranduieli si carmuitori, 1938; Stelele pacii, 1952, Premiul de Stat; Razboiul, 1955, Premiul de Stat; Sarpele fantastic, 1965, postum. A tradus din K. Simonov, J. Steinbeck, A. S. Puskin, H. Wells, E. A. Poe s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dragomirescu, Mihail - enciclopedia universala

Dragomirescu, Mihail:  (n. 22 martie 1868, Plataresti, jud. Ilfov - d. 25 noiembrie 1942, Bucuresti) - estetician si critic literar. A absolvit Literele si Filosofia la Bucuresti (profesor Titu Maiorescu) . Specializare la Paris si Berlin. Profesor la Universitatea din Bucuresti. Redactor delegat la Convorbiri literare (1895-1900) si editor al Convorbirilor critice (1907-1910) . Membrude onoare al Academiei Romane (1938) . Presedinte al Uniunii Scriitorilor (1912-1914; 1919-1920; 1920-1921) . Aparator al autonomiei artei, teoretician al criticii stiintifice: Criticastiintifica si Eminescu, 1895; Teoria poeziei cu aplicare la literatura romana, 1906; De la Misticism la rationalism, 1924; La science de la litterature, 4 vol., 1928-1930; Critica, 2 vol., 1927-1928; Samanatorism, poporanism, criticism, 1934. E citat de Benedetto Croce in lucrarile lui. A facut schimb de idei literare cu Paul van Tieghem, Oskar Walzel, Fernand Baldansperger. Din cenaclul Convorbirilor critice provine Liviu Rebreanu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dragonul de Komodo - enciclopedia universala

Dragonul de Komodo:  Dragonul de Komodo este o reptila de talie mare ce se gaseste in insulele indoneziene Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang si Padar. Dragonul de Komodo este cea mai mare soparla din lume, ajungand la 3 metri lungime si 70 kg greutate. Datorita marimii, aceasta soparla domina ecosistemul in care traieste. La intrarea in rezervatia de pe insula Komodo se afla urmatorul anunt: "Zona periculoasa Dragonul de Komodo. Pastrati linistea". V-ati gandi ca acest semn este pus pentru a nu deranja sau speria soparlele, insa de fapt este pentru a nu le atrage. Datorita marimii si veninului, dragonul de Komodo este considerat periculos. Este cunoscut pentru faptul ca ataca oameni, desi in ultimii 40 de ani a facut doar 5 victime. Veninul acestuia este foarte toxic: impiedica coagularea sangelui, scade tensiunea arteriala, paralizeaza muschii si induce hipotermia, ducand la intrarea in stare de soc si pierderea cunostiintei. Desi pare ca se deplaseaza lent si neindemanatic, dragonul de Komodo poate alerga mai repede decat un caine. Ca orice reptila, isi foloseste limba bifurcata pentru a detecta prada, iar principalele sale arme, in afara de venin, sunt ghiarele ascutite, falcile puternice si coada. Poate cel mai interesant si "badass" lucru despre dragonul de Komodo este faptul ca femelele pot depune oua ce pot cloci fara a fi fertilizate de un mascul. Acest proces se numeste parteogeneza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Drahma - enciclopedia universala

Drahma:  Moneda de argint in Grecia antica. In Dobrogea si sudul Moldovei au circulat drahme batute la Histria (sec. V i.Hr.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 110 111 112

113

114 115 116 »
«

»