´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 116

Dreapta - enciclopedia universala

Dreapta:  Partea din spectrul politic asociata cu ideologia politica conservatoare. Termenul deriva din aranjamentul in parlamentul revolutionar francez (aproximativ 1790) unde reprezentantii conservatori stateau in dreapta celui care prezida sedinta. In sec. XIX, termenul a fost aplicat conservatorilor care sprijineau autoritatea, traditia si proprietatea. In sec. XX, s-a dezvoltat o forma divergenta radicala care a fost asociata cu fascismul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dregator - enciclopedia universala

Dregator:  Demnitar la curtea domneasca avand atributii in sfatul domnesc, in administratie, justitie, armata. Principalii dregatori erau: vornicul, logofatul, vistierul, banul, spatarul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dren - enciclopedia universala

Dren:  Tub de cauciuc, ori din fibre de par de cal, material sintetic sau silicon, destinat fie colectarii si evacuarii in afara organismului a lichidelor fiziologice (sange) sau patologice (puroi), ori a lichidelor de spalare, fie la expulzia gazelor. Retragerea unui dren este un gest medical delicat, deoarece trebuie ales momentul adecvat, trebuie respectata asepsia si evitarea deteriorarii tesuturilor. Aceasta operatie nu este dureroasa atunci cand drenul este plasat in orificii naturale. El este utilizat mai ales la plagi. Cicatrizarea se face spontan sau cu ajutorul catorva pansamente daca cicatricea este ceva mai mare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Drenaj - enciclopedia universala

Drenaj:  Evacuare in exteriorul organismului a lichidelor, gazelor fiziologice sau patologice in retentie in organism. Desi pregatiea si desfasurarea unui drenaj sunt extrem de variate, ele au intotdeauna loc intr-un mediu spitalicesc, amplasarea unui dren efectuandu-se macar sub anestezie locala. Unul dintre drenajele cele mai obisnuite este cel al efuziunii lichidiene a pleurei. Pacientul fiind asezat pe marginea patului, medicul practica o anestezie locala, apoi inteapa cu un ac, montat pe o seringa, intr-un spatiu intercostal, in regiunea posterioara si inferioara a toracelui. Cand lichidul pleural trece in ac, acesta este bransat pe un dren legat de un vas si lasat in loc timp de cateva zeci de minute. Dupa interventie, sunt suficiente un pansament obisnuit si un repaus de cateva ore.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 113 114 115

116

117 118 119 »
«

»