´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 117

Drenaj postural - enciclopedia universala

Drenaj postural:  Metoda de kineziterapie care utilizeaza pozitia corpului pentru a facilita drenarea bronhiilor. Drenajul postural este indicat in anumite boli in care are loc o crestere a secretiei bronhiilor mari. Aceste afectiuni sunt adesea acute, de origine infectioasa, dar cel mai des cronice (bronsita cronica, dilatatia bronhiilor, mucovisci-dioza). Tehnica necesita ca bolnavul sa fie alungit pe un pat, cu picioarele suprainaltate. Secretiile sunt drenate in mod natural, prin actiunea gravitatiei, catre trahee, de unde sunt eliminate apoi prin tuse. Fiecare regiune a plamanilor este drenata in mod preferential dupa pozitia exacta a corpului (culcat pe partea dreapta sau pe partea stanga, cu perne puse in diferite parti etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Drepanocitoza - enciclopedia universala

Drepanocitoza:  Boala ereditara a sangelui, caracterizata printr-o mutatie a hemoglobinei (hemoglobino-patie), traducandu-se printr-o grava anemie cronica. Drepanocitoza este cea mai frecventa dintre bolile hemoglobinei. Ea apare in diferite zone ale globului, toate supuse din plin paludismului. Marele numar de subiecti afectati din aceste regiuni se explica prin faptul ca subiectii heterozigoti (care n-au mostenit boala decat de la un singur parinte si care deci nu au decat una, din cele doua gene, care sa fie suferit mutatia) sunt protejati de paludism. Aceasta mutatie a hemoglobinei este deosebit de frecventa in Africa ecuatoriala si in sanul populatiei negre din Statele Unite. Drepanocitoza transmisa printr-un singur parinte, zisa heterozigota, sau AS, este forma cea mai putin grava: subiectul este purtatorul genei, dar nu dezvolta boala. Drepanocitoza transmisa prin ambii parinti (forma homozigota, sau SS) constituie forma mai grava. Drepanocitoza rezulta din mutatia unui acid aminat al lantului proteic beta al hemoglobinei, pigment care transporta oxigenul. Intr-un mediu sarac in oxigen, aceasta hemoglobina modificata, zisa hemoglobina S, este mai putin solubila decat cea normala si formeaza lanturi rigide care duc la deformarea globulului rosu, care ia forma de secera (drepanocit). Globulele rosii deformate se blocheaza in vasele mici; de altfel ele sunt fragilizate si se distrug usor, antrenand o anemie hemolitica. Drepanocitoza se manifesta printr-o anemie hemolitica cronica intrerupta, la copil, de crize de anemie acuta (favorizate de hipoxie (scaderea nivelului de oxigen inspirati, cum se poate intampla in cursul unei calatorii intr-un avion insuficient presurizat) cu o marire brusca a volumului splinei, iar la adolescent si adult, prin crize dureroase rezultand din ocluzia vaselor de catre globulele rosii deformate, in particular in articulatii. Mortalitatea este crescuta in copilarie, prin afectarea functiunilor splinei (hemoragii, tromboze care favorizeaza infectiile), si la varsta adulta fiind, in principal, cauza complicatiilor vasculare. Este doar cel al manifestarilor bolii; el consta, in principal, in antibioterapia preventiva si in perfuzia intravenoasa, care are scopul de a rehidrata bolnavul. Atunci cand ambii parinti sunt purtatori ai genei, este posibil sa se diagnosticheze prezenta bolii la copil chiar antenatal (amniocenteza, biopsia vilozitatilor coriale).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Drepneaua neagra (Apus apus) - enciclopedia universala

Drepneaua neagra (Apus apus):  Este o pasare unica din avifauna noastra prin faptul ca isi petrece aproape toata viata in zbor, exceptand perioada de cuibarit; Se hraneste, bea apa, isi toaleteaza penele, doarme doar in zbor. Corpul drepnelelor este adaptat perfect zborului, cu o forma foarte aerodinamica, cu aripile exagerat de lungi raportate la dimensiunile corporale si cu picioarele foarte scurte si aproape inutile (exceptand perioada cuibaritului cand se agata de ziduri). Poate atinge in zbor 220 km/h si doar soimul randunelelor o depaseste la acest capitol. Drepneaua neagra este o pasare migratoare si este prezenta pe perioada verii in toata Europa, exceptand extremele nordice. Drepneaua neagra este des confundata cu randunica sau cu lastunul insa la o privire mai atenta se pot observa multe elemente distincte. Penajul este brun-inchis sau negru, cu o tenta maronie mai pronuntata spre sfarsitul verii, Ciocul este mic, de culoare neagra iar sub el putem vedea o pata albicioasa. Aripile sunt foarte lungi iar picioarele foarte scurte. Lungimea corpului este de 16-17 cm, anvergura aripilor de 45-48 cm iar greutatea de 35-50 g. Drepneaua neagra se hraneste cu insecte pe care le prinde din zbor. Pentru cuibarit prefera scobiturile si gaurile din cladiri si mai rar in scobiturile stancilor. Locurile sunt alese cu grija pentru a fi greu accesibile si pentru a se putea lansa in zbor. Cuiburile au forma de cupa si sunt facute din diferite materiale vedetale, par si puf. Drepneaua neagra depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an. Puii sunt hraniti de ambii parinti aproximativ 45 de zile dupa care, odata cu primul zbor, devin total independenti. Exemplarele tinere nu cuibaresc pana la varsta de 2-3 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Drept de azil - enciclopedia universala

Drept de azil:  Imunitate acordata in lumea greco-romana celor care, banuiti sau condamnati pentru o infractiune, s-au refugiat intr-o cladire sau intr-un loc sacru. Astazi, dreptul de azil politic se exercita in cadrul ambasadelor si consulatelor, in functie de cazurile de persecutie politica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 114 115 116

117

118 119 120 »
«

»