´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 130

Dumitriu, Petru - enciclopedia universala

Dumitriu, Petru:  (n. 8 mai 1924, Baziasm. 6 aprilie 2002 m.6 aprilie 2002, Metz, Franta) - prozator. A studiat Filosofia la Munchen (neterminata) . Redactor la diverse publicatii literare, seful revistei Viata romaneasca", director al Editurii de Stat pentru Literatura si Arta. Stabilit in Germania in 1960 (primul val al emigratiei din Est generat de razboiul rece, cam odata cu Vaida, Ion Milos) ) , apoi in Franta in 1988, a fost functionar la diverse companii. Debutul sau , Euridice, 8 proze, 1947, a fost remarcat de G. Calinescu si I. Negoitescu, Bijuterii de familie, 1949, nuvela, ia Premiul de Stat (reeditare 1997) . A publicat eseuri, Despre viata si carti, 1954, care traseaza programulliterar al perioadei postbelice, transcris in proza, mai apoi, stralucit, de Marin Preda. In acelasi an a primit Ordinul Muncii clasa a II- a. Devine cunoscut cu nuvela Noptile din iunie, 1951, Premiul de Stat si romanul Pasarea furtunii, 1954, Premiul de Stat si mai ales prin Cronica de familie, 1955, extinsa in editia din 1957 la un secol de istorie romaneasca. A continuat sa scrie proza cu accentuata tenta ideatica si dupa plecarea din tara: Rendez vous au Jugement dernier (Intalnire la Judecata de apoi) , 1961; Incognito, 1962; L'Extr

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dummy - enciclopedia universala

Dummy:  Papusa ce imita corpul uman, care se foloseste la testele de ciocnire. Masuratorile fac posibila aprecierea riscului de ranire in functie de loviturile suferite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dumping (Domping) - enciclopedia universala

Dumping (Domping):  vinderea intr-un alt stat a produselor cu un pret mai mic decat sinecostul lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Duna - enciclopedia universala

Duna:  forma de relief pozitiva formata sub actiunea vantului. Dunele sunt caracteristice pentru desert, tarmurile marilor si oceanelor. Se intalnesc campuri de dune denumite: erguri - in Sahara, kummuri - in Asia Centrala, nefuduri - in Peninsula Arabica. Dunele mobile in forma de semiluna sau secera, orientate cu partea convexa in directia din care bate vantul se numesc barcane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 127 128 129

130

131 132 133 »
«

»