´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 21

DEC - enciclopedia universala

DEC:  (Digital Equipment Comp.) - cunoscuta companie americana producatoare de echipamente electronice si sisteme de calcul performante.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Decalcificare - enciclopedia universala

Decalcificare:  Diminuarea importanta a continutului in calciu al organismului, in mod particular in oase si in dinti. Decalcifierea poate fi consecinta unei hiperclorhidrii (exces de acid clorhidric gastric), unor tulburari ale glandelorparatiroide, unei carente in vitamina D. Diabetul, imobilizarea prelungita si sarcina sunt, de asemenea, factori de decalcificare. Decalcificarea antreneaza diferite tulburari ca, la copil, un rahitism (calcificarea insuficienta a oaselor si cartilagiilor de crestere). La adult, ea are drept consecinta o osteoporoza (porozitatea tesutului osos) sau o osteo-malacie (ramolirea, inmuierea) oaselor si demineralizarea oaselor). Inainte de toate, tratamentul este dietetic; consumul de vegetale si de fainuri bogate in calciu (varza, legume uscate, paine integrala), de lactate, de preparate pe baza de calciu si de fosfor, de vitamina D.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Decalotare - enciclopedia universala

Decalotare:  Sau decalotaj actiunea de descoperire a glandului penian facand sa alunece pielea preputului catre baza organului viril. Decalotarea, pana nu demult practicata frecvent la nastere sau in decursul primei copilarii, este din ce in ce mai putin efectuata azi din cauza micilor leziuni pe care le poate ocaziona. Totusi, este posibil sa se ridice usor preputul pe gland pentru a-l curata mai bine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Decembristi - enciclopedia universala

Decembristi:  Conspiratori rusi, exponenti ai armatei si aristocratiei, care la moartea tarului Alexandru I, in decembrie 1825 (de aici si numele de decembristi), au organizat o insurectie armata pentru a impiedica incoronarea lui Nicolae I, sperand sa-l poata instala pe tron pe fratele sau, Constantin, si sa obtina o constitutie liberala. Aflaandu-se in fruntea unor unitati militare, au refuzat sa depuna juramantul de credinta in fata noului tar si au asediat palatul Senatului din Sankt Petersburg, dar revolta a fost inabusita de trupele fidele tarului Nicolae I.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 18 19 20

21

22 23 24 »
«

»