´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 23

Declansator - enciclopedia universala

Declansator:  Un proces care monitorizeaza indeplinirea unei anumite conditii de catre informatiile dintr-o baza de date. Conditia este specificata ca un predicat logic, iar actiunea ce trebuie executata la indeplinirea conditiei este specificata in limbajul de manipulare a datelor. Aceasta notiune a aparut odata cu dezvoltarea bazelor de date active, care permit datelor sa capete "inteligenta", adica sa reactioneze la anumite evenimente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Declarare obligatorie a bolilor infectioase - enciclopedia universala

Declarare obligatorie a bolilor infectioase:  Informatie care, conform reglementarilor, trebuie data in mod obligatoriu autoritatilor sanitare, nationale sau internationale (Organizatia Mondiala a Sanatatii) de catre medicul care consulta un bolnav atins de unele boli infectioase contagioase, a caror lista a fost stabilita prin decret.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Declinatie magnetica - enciclopedia universala

Declinatie magnetica:  unghiul format de directia meridianului magnetic cu directia celui geografic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Decompensare respiratorie acuta - enciclopedia universala

Decompensare respiratorie acuta:  Forma particulara a insuficientei respiratorii acute caracterizata prin gravitatea si aparitia sa rapida in cazul unor plamani sanatosi, in prealabil. Cauza poate fi, la adult, o agresiune pulmonara directa (infectie pulmonara, inhalare de gaze toxice sau de lichide ivomismente, inec), contuzie pulmonara) sau indirecta (traumatisme grave, stari infectioase grave, soc infectios, transfuzii masive etc.). La noul-nascut, acest sindrom este de cele mai multe ori consecinta unei lipse de surfactant (lichidul care tapiseaza suprafata interna a alveolelor pulmonare). Sindromul de decompensare respiratorie acuta se traduce printr-un edem pulmonar cu leziuni. Semnele insuficientei respiratorii acute (respiratie accelerata si dificila) sunt adesea intricate cu cele ale bolii in cauza. Tratamentul sindromului de decompensare respiratorie acuta este cel al bolii in cauza. El se bazeaza, de altfel, pe ventilatia artificiala, in asteptarea recuperarii pulmonare. Riscul este de a se observa instalarea la bolnav a unei fibroze pulmonare cicatriceale ireductibile, care se traduce prin persistenta unui anumit grad de insuficienta respiratorie, constatandu-se, in acelasi timp, regresia leziunilor initiale si a edemului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 20 21 22

23

24 25 26 »
«

»