Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 25

Defecare - enciclopedia universala

Defecare:  Actiunea prin care sunt expulzate fecalele din intestin. Defecarea este un fenomen complex, in parte reflex, in parte voluntar, aceasta ultima parte fiind dobandita prin educatie. Trecerea materiilor fecale din colonul sigmoid in rect trezeste dorinta de a defeca. Prin controlul exercitat asupra sfincterului striat al anusului si asupra tonusului peretelui abdominal, subiectul poate fie sa expulzeze scaunul, fie sa il retina. Scaunele sunt eliminate prin contractii succesive. Pierderea acestei inlantuiri poate constitui o cauza a constipatiei. Invers, o presiune prea puternica a materiilor fecale in caz de diaree se afla la originea unei incontinente de nestapanit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Defecografie - enciclopedia universala

Defecografie:  Examen radiologie care permite vizualizarea mecanismului defecarii. Defecografia permite determinarea cauzelor unei constipatii zisa terminala, din cauza unei imposibilitati a rectului de a evacua materiile fecale sau, din contra, ale unei incontinente anale care impiedica pacientul sa se retina. Defecografia este prcticata dupa investigatii clinice si examene complementare ca endoscopia sau spalatura baritata. Pacientul se dezbraca si se intinde pe-o parte. In prima faza, medicul introduce o canula in rect si il umple cu o pasta baritata groasa, a carei consistenta este apropiata de cea a materiilor fecale. Apoi, pacientul se aseaza pe un scaun special, radiotransparent (transparent la radiatiile X), ca si cum ar merge la toaleta. Atunci, radiologul executa mai multe clisee ale rectului in repaus, in situatie de retinere si in situatie de impingere. Cliseele sunt luate din jumatate in jumatate de secunda, iar examenul dureaza aproximativ 15 minute.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Defetism - enciclopedia universala

Defetism:  Infractiune care consta in lansarea, raspandirea sau publicarea, in timp de razboi, de zvonuri sau informatii false, exagerate sau tendentioase, relative la situatia economica, politica si sociala a tarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Deficienta mintala - enciclopedia universala

Deficienta mintala:  Insuficienta a dezvoltarii intelectuale. Deficienta mintala se deosebeste de psihozele infantile primitive, de sindroamele de carenta (spitalismul) si de deficitele senzoriale, perceptive sau motorii (surditate, instabilitate psihomotorie, dislexie). Ea grupeaza ansamblul de afectiuni care impiedica accesul copilului la autonomie si la adaptare sociala. Deficienta mintala poate fi congenitala: aberatii cromozomiale (trisomia 21), tulburare ereditara de metabolism, boala endocrina a tiroidei sau paratiroidei, malformatie craniocerebrala, facomatoza, epilepsie. Ea poate, de asemenea, sa fie dobandita, in urma unei boli infectioase (rubeola, toxoplasmoza) contractata de mama in timpul sarcinii, unei encefalite, unei meningite sau unei suferinte cerebrale (provocata de o anoxie, o hemoragie, un icter nuclear sindrom caracterizat prin leziuni ale nucleilor cenusii ai creierului). In 50% dintre cazuri, cauza ramane necunoscuta. Orientarea si tratamentul copilului depind de mai multi factori: structura afectiva (uneori foarte bogata); starea functiilor senzoriale, motorii si instrumentale; stabilitatea comportamentului; armonia familiala; toleranta mediului etc . Copilul are mai ales nevoie sa simta incredere in altii si in el insusi. Asociata cu o sustinere psihoterapeutica, reeducarea permite adesea sa se obtina progrese apreciabile; in caz de agitatie sau de agresivitate a copilului, se asociaza uneori neuroleptice usoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 22 23 24

25

26 27 28 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct