´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 27

Degenerescenta musculara - enciclopedia universala

Degenerescenta musculara:  Aceasta consta dintr-o distrugere progresiva a maculei (zona retiniana cu diametrul de cativa milimetri care permite vederea precisa, zisa vedere centrala). Principalii factori favorizanti sunt miopia si, mai ales, varsta, deoarece aceasta degenerescenta este mai frecventa dupa 70 de ani. Degenerescenta musculara se manifesta printr-o scadere a vederii centralc care impiedica mai ales cititul, pe cand restul vederii, zisa periferica, ramane normala. Diagnosticul se bazeaza pe examenul fundului deochi. Evolutia, foarte gradata, duce la pierderea vederii centrale (scotom central). Tratamentul, prin foto-coagulare cu laser, nu este indicat decat in anumite forme ale bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Degenerescenta oculara - enciclopedia universala

Degenerescenta oculara:  Alterare a functionarii unor tesuturi ale ochiului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Degeratura - enciclopedia universala

Degeratura:  Inrosire a extremitatilor (maini, picioare, nas, urechi) din cauza frigului. Degeratura obisnuita nu trebuie confundata cu dege-ratura grava, accidentul acut grav care rezulta in urma expunerii la un frig intens (la alpinisti, de exemplu). In general, declansate de un timp rece si umed, degeraturile afecteaza mai ales femeile si copiii. Asociate adesea cu o acrocianoza (tulburare a circulatiei sangvine responsabila de o cianoza a extremitatilor), ele sunt consecinta concomitenta unei diminuari a debitului sangvin in arteriole prin vasoconstrictie si unei acumulari de sange in sistemul venos de intoarcere. Ea se caracterizeaza prin placi rosii-violacee, groase, reci, foarte dureroase. In scurta vreme, ele pot sa se complice cu fisuri, ulceratii sau basici care antreneaza o jena in activitate sau la mers. Tulburarile incep toamna si se opresc treptat primavara. Nu exista un tratament radical al degeraturilor; sunt recomandate baile calde si reci (fara temperaturi extreme) facute alternativ, masajele usoare cu alcool camforat, luarea de vitamine si de vasodilatatoare. In schimb, in timpul perioadei reci, este esentiala prevenirea: protectia impotriva frigului si evitarea hainelor prea stramte, care incetinesc circulatia sangvina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Degeratura grava - enciclopedia universala

Degeratura grava:  Leziune grava a tesuturilor cauzata de frig. Degeraturile grave se produc in unele circumstante favorizante: imobilitate prelungita, imbracaminte prea stramta sau jilava, vant. Toate regiunile corpului pot fi afectate, dar degeratura grava afecteaza mai ales extremitatile (degetele de la maini si picioare, nasul, urechile). Degeraturile grave se manifesta printr-o senzatie de piscatura apoi printr-o amortire treptata, un important semn de alarma, deoarece in continuare victima nu mai simte nimic. Pielea este alba si rece, apoi devine violacee si umflata. In formele cele mai grave si netratate apar flictene (basici continand plasma), apoi o cangrena. Tratamentul consta in luarea bolnavului din frig, in desfacerea hainelor fara a i Ic scoatc si infasurarea sa intr-o patura. Se impune spitalizarea de indata ce este posibil. O incalzire prea brutala este periculoasa; mai ales bolnavul nu trebuie frictionat, nici pus intr-o baie calda, nici chiar incalzit in preajma unui radiator. Prognosticul este variabil, de la vindecare rapida pana la amputatia chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 24 25 26

27

28 29 30 »
«

»