Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 31

Delfinul - enciclopedia universala

Delfinul:  emite sunete (fluieraturi sau pocnituri) aproape in permanenta pentru a comunica astfel cu semenii sai si pentru a face ecolocatie. Atunci cand aceste sunete intalnesc un obstacol, ele ricoseaza si produc un ecou care ii permite delfinului sa se orienteze, sa evite obstacolele, dar si sa-si repereze prada (calmari, crevete, pesti). Principalul sau inamic este ruda sa apropiata, orca. Delfinul poate ramane sub apa timp de 3-4 minute. Atunci cand doarme, el pluteste la 50 cm adancime si urca la suprafata la fiecare 30 de secunde pentru a respira, fara ca macar sa se trezeasca. Este un animal sociabil, care traieste in carduri de mai multe zeci sau sute de indivizi si fara conducator. Nu este neobisnuit sa vezi un delfin venind in ajutorul altui delfin ranit sau bolnav sau chiar in ajutorul unui om.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Delir - enciclopedia universala

Delir:  Pierdere a simtului realitatii care se traduce printr-un ansamblu de convingeri false, irationale, la care subiectul adera ferm. Delirul se deosebeste de onirism (confuzie mintala), de dezorientarea caracteristica unor tulburari neurologice (amnezie, dementa), precum si de produsele imaginatiei mitomanului sau istericului. Delirul se descrie dupa diferitele trasaturi: dupa mecanismele sale (delirul de interpretare, halucinatiile sau iluziile, construirea unui scenariu imaginar etc.); dupa temele sale (delirul de persecutie, megalomania, delirul mistic sau profetic, gelozia, autoacuzarea, sentimentul de a fi condus de o forta exterioara etc.); dupa structura sa (delirul bine construit si coerent; delirul fantastic, a carui constructie porneste in toate sensurile dar care ramane totusi organizat; delirul imprecis, necoerent); dupa declansarea sa, cand dintr-odata si pe neasteptate (bufeul delirant), cand insidios si progresiv; dupa evolutia sa (reversibila sau nu, intermitenta, extensiva, insotita sau nu de un deficit intelectual). Episodul delirant acut. Delirul psihozelor cronice imbraca forme foarte variate. Paranoia si parafrenia se traduc printr-un delir foarte coerent, care se dezvolta in mod treptat, fara slabire a intelectului. Schizofrenia este marcata printr-un delir imprecis, incoerent, putin organizat, denumit delir paranoid. Delirul caracteristic al psihozei maniaco-depresive amplifica dereglarea dispozitiei: megalomanie euforica la maniac, autoacuzatii, idei ale neexistentei de sine sau a inexistentei unei parti a corpului la melancolic. Tratamentul si prognosticul delirului. Ca regula generala, prima aparitie a unui delir trebuie sa fie tratata in mediu specializat. Prognosticul depinde de rapiditatea si de calitatea ingrijirilor. Analiza experientei delirante, a fazelor de recrudescenta si de rcmisic este esentiala pentru orientarea tratamentului. Dupa gravitatea tulburarilor de personalitate, neurolepticele, litiul, uneori antidepresivele, asociate unui evantai de psihoterapii individuale sau de grup , ca psihanaliza, socioterapia, art-terapia (prin modelare, desen, pictura, mima), permit sa se stavileasca delirul. Prin urmare, atunci cand tulburarile delirante raman minore si nu comporta un risc de a trece la actiune (agresiune, automutilare, sinucidere), spitalizarea nu sc mai impune. Psihoterapia si un tratament simplu. de intretinere, sunt adesea suficiente pentru a permite pacientului sa-si pastreze capacitatea de adaptare socioprofesionala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Delirium tremens - enciclopedia universala

Delirium tremens:  Sindrom acut si grav consecutiv dezobisnuirii bruse de alcool a unei persoane care sufera de alcoolism cronic. Acestea constau in tremuraturi generalizate, ale membrelor sau ale limbii, in transpiratii abundente, febra, intr-o accelerare a ritmului cardiac, intr-o agitatie, intr-o confuzie mintala, intr-un delir cu halucinatii (zoopsii sau viziuni ale unor animale fantastice). Bolnavul "isi vede delirul" si se gaseste antrenat in activitati imaginare, de exemplu in incercari de a scapa de animalele pe care le vede. De asemenea, pot surveni si convulsiile. Simptomele se instaleaza de obicei la 24 pana la 36 de ore dupa ultima priza de alcool, apoi sub forma unui predelirium (tremuraturi, agitatie fara delir). In timpul deliriumului propriu-zis, pacientul este expus la riscuri grave: consecintele unor acte periculoase, deshidratarea putand duce la colaps cardiovascular (prabusirea tensiunii arteriale) si declansarea unei encefalopatii (afectiune a creierului) grave, numita Gayet-Wemicke. Tratamentul deliriumului tremens consta in rehidratarea intensiva a pacientului prin perfuzie intravenoasa, sub administrarea de medicamente sedative (anxiolitice) pe cale injectabila si sub supraveghere in mediu spitalicesc. Luarea de vitamina B1 permite evitarea aparitiei unei encefalopatii. Se impune un tratament preventiv: trebuie sa se vegheze la o buna rehidratare si la administrarea de sedative pe cale orala in situatiile de dezobisnuire alcoolica, voluntara sau involuntara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Deliu - enciclopedia universala

Deliu:  1. Soldat din corpul de calareti infiintat de Mihai Viteazul. 2. Soldat din garda domneasca in epoca fanariota. 3. Soldat din calarimea usoara turca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 28 29 30

31

32 33 34 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct