´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 33

Dementa - enciclopedia universala

Dementa:  Slabirea progresiva a ansamblului de functiuni intelectuale, in urma unei lezari a celulelor nervoase cerebrale. Dementele se impart in doua categorii: dementele simptomatice, carc constituie o consecinta a unei alte boli bine determinate, si dementele degenerative, cu cauza necunoscuta sau putin precisa. Se observa tulburari intelectuale ca o slabire a memoriei, a atentiei, a judecatii, a ratiunii. Destul de repede apar tulburari ale afectivitatii, limbajului si comportamentului: indiferenta, alterarea limbajului, conduita violenta sau impudica. Bolnavul este uneori constient multa vreme de tulburarile sale. In dementele senile, se mentioneaza predominanta ideilor delirante de prejudiciu si persecutie. Diagnosticul necesita un aviz specializat, neurologic sau psihiatric, bazat pe interogatoriul luat bolnavului si anturajului sau. A doua faza a diagnosticului se bazeaza pe cautarea unei cauze eventual curabile, prin analize ale sangelui si printr-un scaner cerebral. Uneori, aceasta ancheta este negativa si diagnosticul privind varietatea de dementa este imposibil de pus: doar aparitia totala a semnelor va fi cea care va permite atunci stabilirea diagnosticului. Evolutia cea mai caracteristica a unei demente este urmatoarea: debutul discret plecand de la varsta matura, lentoare a agravarii (zece ani sau mai mult), aspect inexorabil. Totusi, unele demente de origine vasculara survin brusc. Unele demente simptomatice sunt vindecate sau ameliorate prin tratarea cauzei lor. In dementele degenerative (boala lui Alzheimer sau a lui Pick), nu exista un tratament specific, dar medicamentele pot atenua unele simptome (sedative impotriva agitatiei, de exemplu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Demetrescu, Traian - enciclopedia universala

Demetrescu, Traian:  (3 noiembrie 1866 - 17 aprilie 1896, Craiova; a semnat mult cu pseudonimul Tradem) poet care a debutat ca membru marcant al miscarii muncitoriesti din Romania, avandu-l ca maestru pe Dobrogeanu- Gherea. Ulterior afiliat la miscarea Literatorului lui Alexandru Macedonski. A lucrat la diferite reviste bucurestene si a intemeiat singur o revista la Craiova, Revista Olteana. De la el avem mai multe volume: Poezii, 1885; Sensitive, 1894; Acuarele, 1896 si doua romane: Cum iubim, 1896; Iubita, 1895 s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Demetrius, Lucia - enciclopedia universala

Demetrius, Lucia:  (n. 16 februarie 1910, Bucuresti - d. 29 iulie 1992, Bucuresti; prenume la nastere Lucia Aurora) - dramaturg. Licentiata la Bucuresti in Litere si Filosofie si absolventa a Conservatorului de Arta Dramatica (clasa Ion Manolescu) . Specializare in estetica la Paris. A jucat in Compania teatrala a lui G. - d. Zamfirescu alaturi de Emil Botta si Tanti Cocea. A fost regizoare la Sibiu, Brasov, Bacau. Ca scriitoare a fost lansata de Camil Petrescu. S-a remarcat ca dramaturg: Cumpana, 1945; Oameni de azi, 1952, Premiul de Stat; Trei generatii, 1956; Arborele genealogic, 1957; Vlaicu si feciorii lui, 1959 si ca prozatoare: Marea fuga, 1938; La ora ceaiului, 1970.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Demielinizare - enciclopedia universala

Demielinizare:  Pierdere a tecii de mielina care inconjoara unele fibre nervoase. Demielinizarea este observata in diferite boli (sindromul lui Guillain-Barre, scleroza in placi).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 30 31 32

33

34 35 36 »
«

»