´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 39

Deparateanu, Alexandru - enciclopedia universala

Deparateanu, Alexandru:  (25 februarie 1834, Rosiorii de vede - d. 11 ianuarie1865, Bucuresti) poet. A facut Colegiul Sf. Sava din Bucresti, a calatorit prin Franta, Italia, Spania, Germania. Dupa ce si-a incercat condeiul in teatru, s-a fixat asupra poeziei, publicand versuri in stil romantic, influentate de Victor Hugo si Theophile gautier: Prin faptul ca a incercat o poezie de idei este considerat un precursor al lui Eminescu. Lucrari: Doruri si amoruri, 1861; Romante istorice si cavaleresti din ispaniolesti, 1863.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dependenta - enciclopedia universala

Dependenta:  Stare rezultand din absorbtia periodica sau continua a unui drog. Dupa natura drogului consumat (medicamente, tutun, alcool, hasis, heroina), starea subiectului si toleranta sa fata de produs, dependenta poate fi psihica sau fizica. Dependenta psihica se traduce prin nevoia de a consuma droguri care modifica activitatea mintala. Abstinenta provoaca o dorinta compulsiva, tiranica, de a recurge din nou la produs. Dependenta fizica se traduce prin tulburari organice din momentul in care drogul inceteaza a mai fi consumat: aceasta este starea de lipsa, caracterizata prin vome, crampe, o angoasa intensa etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dependenta functionala - enciclopedia universala

Dependenta functionala:  O clasa de dependente care se refera la relatiile existente intre atributele unei tabele din baza de date, relatii privite prin prisma semanticii informatiilor memorate in acea tabela. Dependentele functionale sunt specifice schemei de relatie a bazei de date si nu unei baze de date particulare, ceea ce implica faptul ca orice baza de date ce se incadreaza in schema respectiva va respecta acele dependente functionale. Formal, daca X si Y sunt submultimi ale multimii de atribute care constituie schema de relatie R, dependenta functionala "Y depinde de X" sau "X determina Y" se reprezinta prin "X -> Y".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dependenta informatica - enciclopedia universala

Dependenta informatica:  O relatie logica intre atributele unei tabele dintr-o baza de date. Notiunea de dependenta functionala este utilizata ca o modalitate de asigurare a consistentei informatiilor stocate intr-o baza de date, iar interpretarea dependentelor functionale asociate unei baze de date reprezinta tocmai semantica informatiilor stocate in aceasta. Pe baza dependentelor au fost propuse mai multe "forme normale" ale unei baze de date, care sunt folosite in procesul de "normalizare" a unei baze de date, adica aducerea acesteia intr-o forma care respecta una din formele normale si, in plus, permite refacerea informatiilor initiale cu pastrarea dependentelor si a altor proprietati (ca de exemplu, filtrarea fara pierderi).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»